Izleti - Menina planina iz Gornjega Gradu

Menina planina iz Gornjega Gradu
01.01.2014 AVTOR: Matej Zalar
Menina je manj znana planina na štajerski strani Črnivca, ki se razteza med dolino Drete na sev ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Špic: 1499 m
Vivodnik: 1508 m

Zahtevnost: nezahtevna označena pot
Čas vzpona: 2–3,5 ure
Čas ture: 4–6,5 ur

Smer poti: Gornji Grad–Semprimožnik–Špic

Vremenska napoved:

Menina je manj znana planina na štajerski strani Črnivca, ki se razteza med dolino Drete na severu, Tuhinjsko in Motniško dolino na jugu, Črnivcem na zahodu in prelazom Lipa na vzhodu. Zanimivo ime je dobila po menihih iz gornjegrajskega benediktinskega samostana. Benediktincev ni več, ostala pa je gornjegrajska katedrala sv. Mohorja in Fortunata, ki slovi kot po prostornini največja cerkev z najvišjo kupolo v Sloveniji.

Pozimi na izlet s krpljami
Medtem ko je na sosednji Veliki planini ob koncih tedna vedno gneča, je Menina manj obljudena. Dom na Menini planini, ki stoji pod Vivodnikom (1508 m), najvišjim vrhom na tej kraški planoti, je glavni cilj pohodnikov, ki se na Menino največkrat vzpnejo iz Tuhinjske doline (iz vasi Golice), iz Gornjega Gradu ali s Črnivca. Dvajset kilometrov dolga in do 10 kilometrov široka planota je super destinacija za krpljanje, a konec decembra je bilo snega odločno premalo.

Za najbolj razgleden vrh sicer velja Goli vrh (1427 m) na jugovzhodnem delu planine, ki pa je precej daleč, in ga planinci najraje naskakujejo iz Vologa, vasi nekaj kilometrov dolvodno od Gornjega Gradu. Mi smo šli na Vivodnik, kjer je razgledni stolp. Iz Gornjega Gradu vodita gor dve poti. Vzpeli smo se pod cerkvico sv. Florijana in mimo zaselka Semprimožnik, dol pa smo nameravali čez Borovnico. Ker nas je ujela megla, ki je nekoliko otežila orientacijo, smo pred Vivodnikom nenačrtovano osvojili še Špic (1499 m), kjer imajo svojo postojanko radioamaterji, spust mimo Jespe pa nekoliko podaljšali po markirani, a na zemljevidih večinoma neoznačeni planinski poti, ki nas je v Gornji Grad pripeljala nekaj sto metrov zahodneje.

Mimo Semprimožnika
Na izhodišču se usmerimo po cesti v smeri Mozirja, a že po nekaj korakih v križišču planinskim oznakam sledimo desno. Le nekaj korakov naprej je razpotje: desno bi proti Domu na planini zavili po nekoliko krajši poti čez Borovnico, naravnost pa nadaljujemo po asfaltirani cesti in po dveh minutah hoje nas planinske oznake pri kapelici usmerijo desno na makadamsko cesto proti Semprimožniku. Čez čas prečkamo potok in se levo od njega strmo vzpnemo po ožjem kolovozu. Čez nekaj minut pridemo na ovinek, kjer smerokaz kaže levo, še naprej po kolovozu. Še malo naprej pridemo do razpotja: naravnost vodi daljša, položnejša pot, mi pa smo zavili desno in se mimo kužnega znamenja strmo vzpeli pod vrhom s cerkvico sv. Florijana (743 m). Južno od razglednega vrha se poti združita in nadaljujemo po kolovozu, kjer čez čas zavijemo ostro levo in po široki poti prečkamo razgleden travnik. Ko pridemo na makadamsko cesto, nadaljujemo desno. To je cesta, ki se iz Bočne vzpne na Menino planino.

Po petih minutah nas dobro vidne oznake usmerijo desno na pešpot. Kasneje prečkamo makadamsko cesto in pridemo na križišče, kjer se z desne priključi pot čez Borovnico. Nadaljujemo naravnost, prehodimo Usrani klanec, se uredimo v Kopalnici in še dvakrat prečkamo cesto, potem pa pridemo na razpotje. Desno bi nadaljevali mimo Jespe, mi pa smo zavili levo in mimo Ovčjega stanu. Čez čas pridemo iz gozda in pot na Vivodnik se nadaljuje mimo Doma na Menini planini. Mi pa smo šli nekoliko bolj vzhodno in se v zadnjih vzdihljajih sončnega vremena z razgledom na Ojstrico in Raduho za hrbtom vzpeli na Špic.

S Špica smo se spustili naravnost do Doma na Menini planini, ki je pozimi odprt ob koncih tedna in med prazniki. Vivodnik je južno od doma, na vrh pa vodi krožna pot. Pozor! Pozimi so markacije zaradi snega slabo ali sploh neopazne. Tako smo se v megli raje vrnili po isti poti.

Skupaj dolžina: 13,13 km
Skupaj višinskih metrov: 1096 m
Skupaj spustov: 1095 m
Maksimalna višina: 1496 m
Minimalna višina: 433 m
Skupaj čas: 05:29:59

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Postojanke na izletu
Postojanke na izletu
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ