Postojanke - Dom na Menini planini

Dom na Menini planini
Družinam prijazna planinska koča vas pozimi pričakuje ob vikendih in praznikih, nedaleč od nje pa stoji tudi razgledni stolp.

Dom na Menini planini (1453 m)

Lokacija: Kamniško-Savinjske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,2623°N / 14,8237°E

Obratovalni čas
Dom je odprt od začetka junija do konca septembra, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon: 041 628 557
E-mail: ivo.sinkovec@siol.net, andrea.zibovt@gmail.com

Izhodišča za dostop: Golice, Gornji Grad, Črnivec, Lipa, Hruševka

Ture v bližini: Vivodnik (10 min), kraško brezno Jespa (15 min), jezero Biba (30 min), Petelinjek (30 min)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,2619514 °N / 14,8192043 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji na nadmorski višini 1453 metrov na travnati planoti Smrekovec v bližini Vivodnika, najvišjega vrha Menine planine, ki se nahaja na štajerski strani Črnivca. Prvo kočo so na tej planini postavili že daljnega leta 1898 pod vodstvom savinjske podružnice SPD. Leta 1920 je ta koča pogorela, za novo pa so si začeli prizadevati planinci iz Gornjega Grada. Tako so pastirsko kočo pod Vivodnikom preuredili v planinsko postojanko in jo odprli leta 1932. Tudi ta je bila očitno »rojena« pod nesrečno zvezdo, saj je leta 1937 prav tako pogorela.

Ko so prvega oktobra 1950 ustanovili Planinsko društvo Gornji Grad, so kot enega prvih sklepov sprejeli namero, da na Menini planini zgradijo planinski dom. Z gradnjo so skoraj v celoti končali leta 1955, dom pa nato slovesno odprli julija 1959. Po uspešnem obratovanju je bil leta 1970 deležen obnove, deset let pozneje pa so pričeli še z gradnjo depandanse Pristava. Odprli so jo leta 1983, takrat pa tudi ponovno obnovili planinski dom.

Dom je odprt od začetka junija do konca septembra, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. V gostinskem prostoru je 50 sedežev, v sedmih sobah 25 postelj, na skupnem ležišču pa še 50 ležišč. V depandansi Pristava so štiri dvoposteljne sobe s pomožnimi ležišči in kopalnico, pa tudi toaleta in umivalnica s toplo vodo. Leta 1999 je dom s pomočjo sredstev bilateralnega sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo zgradil biološko čistilno napravo za čiščenje odpadnih voda, hkrati pa tudi fotovoltaični sistem za oskrbo z električno energijo. Dom je tudi ponosni imetnik certifikata »Družinam prijazna planinska koča«.

Ker je dom na nižjem delu planote, posebnega razgleda ni, kar pa ne velja za bližnji Vivodnik, kjer je PD Gornji Grad leta 1981 postavilo tudi razgledni stolp. Z njega proti vzhodu vidimo podolgovat hrbet Menine, ki se nadaljuje v Dobrovljah, še naprej pa Paški Kozjak, Boč in Donačko goro. Na jugovzhodni strani se nahaja Posavsko hribovje z Veliko planino, Kumom, Mrzlico, Lisco in Bohorjem, za njim pa so Gorjanci in Medvednica.

Na južni strani v bližini opazimo hribovje Šipek, ki se nahaja med Tuhinjsko dolino in Črnim grabnom. V tej smeri so na obzorju tudi Snežnik, Javorniki in Nanos. Verjetno najlepši pa je pogled proti zahodu, kjer so za Veliko planino vrhovi Savinjskih Alp, levo od njih pa Škofjeloško pogorje, Jelovica in del Julijcev s Triglavom. Od zahoda proti severu se dvigajo Lepenatka, Veliki Rogac, Olševa, Raduha in Peca ter na severu najprej nad Gornjo Savinjsko dolino Golte, za njimi pa Uršlja gora, Paški Kozjak in Pohorje.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ