Izleti - Mihelčičev dom na Govejku (727 m)

Mihelčičev dom na Govejku (727 m)
11.12.2013 AVTOR: Matej Zalar
Kulinarična ponudba na medvoškem koncu Polhograjskega hribovja je bogata kot redko kje. Na najk ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Kulinarična ponudba na medvoškem koncu Polhograjskega hribovja je bogata kot redko kje. Na najkrajši poti do Govejka povežemo gostišče Legastja v dolini Ločnice, kjer je izhodišče, in Mihelčičev dom. Od kmetije Lužar bi lahko pot podaljšali še na Osolnik, kjer ob koncih tedna kuhajo v Brunarici Osolnik in na Turistični kmetiji Rožnik. Ker smo letošnjo jesen podaljšali v toplih afriških krajih, pa smo si prve pečenice letošnjih kolin zaželeli kolikor je bilo mogoče hitro in skočili samo do Govejka. Mimogrede, Govejek ni niti vrh niti planina, pač pa naselje samotnih kmetij med Toščem in Osolnikom.

 

Krožna pot: gor po pešpoti, spust po cesti
Takoj za gostilno Legastja zagrizemo desno po strmi makadamski cesti, ki skozi dva ovinka po dobrih dvesto metrih pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno po spodnji cesti proti veliki neometani hiši. Pred hišo se ob gozdni meji usmerimo rahlo levo in nadaljujemo po pešpoti, ki kmalu zavije v gozd. Pot se najprej vzpenja zlagoma, ko prečkamo manjši potoček, pa se strmo nadaljuje ob pobočju.

Ko se gozd nekoliko razredči, kmalu pridemo do domačije Lužar. Nadaljujemo čez dvorišče in levo na kolovoz, kjer je razpotje: desno Osolnik (30 minut), levo Govejek, do koder nas loči le še pet do deset minut hoje. Že pri Lužarju se na zahod odpre lep razgled na drugo stran doline Ločnice, proti vasi Tehovec s cerkvijo sv. Florijana in proti Sv. Jakobu (806 m). Proti severu se vidi pobočje Osolnika in čez Ljubljansko kotlino do Karavank in nekoliko vzhodneje Kamniško Savinjskih Alp.

Rahlo obteženi zaradi jote, pečenic, dobro zabeljenih ajdovih žgancev in kislega zelja ter izvrstnega jabolčnega ali sirovega zavitka, smo se odločili za spust po cesti, od koder se na vrhu še odpre razgled proti Sv. Jakobu, potem pa se cesta skozi gozd in mimo izvira strmo spusti nazaj do Legastje. Pot po cesti je tako rekoč enako dolga kot po pešpoti.


Govejek: 727 m
Zahtevnost: nezahtevna označena pot
Čas vzpona: 0,5 do 1 ura
Skupaj: 1-1,5 ure

Smer poti: Legastja –Lužar –Mihelčičev dom na Govejku –Legastja

Kje se okrepčamo?
Gostilna Legastja
Trnovec 9, 1215 Medvode
T: 01 361 11 42 in 041 731 263

Mihelčičev dom na Govejku
(727 m)
T: 01 361 14 29

Izhodišče: Trnovec – Legastja (438m)
GPS: N 46° 6' 27" / E 14° 20' 59"
V Medvodah zavijemo levo in nadaljujemo skozi Goričane in Rakovnik, na začetku vasi Sora pa takoj za manjšim mostom zavijemo levo in nadaljujemo po čedalje ožji dolini ob Ločnici navzgor. Po slabih petih kilometrih na desni zagledamo gostilno Legastja in parkiramo v neposredni bližini.

Turistične informacije:
TIC Medvode - Turistična zveza Medvode
Cesta ob Sori, paviljon 1, 1215 Medvode
ticmedvode@tzm.si
T: 01 361 43 46 in 041 378 050

Skupaj dolžina: 4,39 km
Skupaj višinskih metrov: 458 m
Skupaj spustov: 469 m
Maksimalna višina: 740 m
Minimalna višina: 454 m
Skupaj čas: 01:26:25

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ