Izleti - Polhograjska gora - Sveti Lovrenc (824 m)

Polhograjska gora - Sveti Lovrenc (824 m)
27.01.2013 AVTOR: Matej Zalar
Polhograjska gora je lahko alternativni izlet za tiste pohodnike, ki bi se radi izognili šmarno ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Polhograjska gora (Sv. Lovrenc): 824 m
Zahtevnost: lahka označena pot

Skupen čas poti: 1,5 do 2 uri

Smer poti: Polhov Gradec-Sveti Lovrenc (824 m)-Polhov Gradec

Če ste pri moči:
Blagajeva tematska pot je največ uro dolga označena pot, ki se začne pred Polhograjsko graščino in vodi mimo Blagajevega spomenika, grajskega vodnega zajetja, na Kalvarijo in z nje skozi staro vaško jedro do Čebelarskega doma.

Izhodišče: Polhov Gradec (380 m)
GPS: N 46° 4' 4" / E 14° 18' 48"
V Polhovem Gradcu se pri avtobusni postaji držimo naravnost. Vzpnemo se skozi vas in pridemo do graščine. Zapeljemo čez dvorišče in parkiramo ob cesti v križišču takoj za graščino. Tam so tudi usmerjevalne table.

Turistične informacije:
Turistična zveza Dolomiti
Polhov Gradec 61, 1355 Polhov Gradec
T: 041 675 943
info@tzdolomiti.si
tzdolomiti.si

Vremenska napoved:
Polhograjska gora je lahko alternativni izlet za tiste pohodnike, ki bi se radi izognili šmarnogorski gneči - in jim hkrati ni mar, da na vrhu za nagrado ni gostinske ponudbe, ampak samo razgled na polhograjske vrhove in Gradaško dolino. Pot iz Polhovega Gradca je sicer tudi nekoliko daljša in napornejša, kot na Šmarno goro, in vzame od tričetrt do eno uro časa.

Najbolje uhojena pot iz Polhovega Gradca
Na vrh vodijo tudi krajše poti iz Praproč in iz Briš, tokrat pa smo izbrali tisto izpred Polhograjske graščine. Po asfaltirani poti se sprehodimo samo nekaj deset metrov in mimo Čebelarskega doma pridemo do začetka pešpoti, kjer zavijemo strmo desno skozi gozd. Že po nekaj korakih pridemo do Blagajevega spomenika, ki so ga postavili v spomin na kraljevi obisk Polhovega Gradca. Tam se naravnost nadaljuje Blagajeva tematska pot (označena s posebnimi smerokazi), mi pa zavijemo ostro desno in nadaljujemo strm vzpon skozi gozd.

Del poti hodimo tudi po grebenu, tam strmina nekoliko popusti, kasneje pa se spet strmeje vzpnemo do jase z Logarjevo domačijo na desni. Pred nami stoji kapelica. Vseeno je, ali se mimo nje napotimo po levi ali desni strani: obe poti nas v manj kot petih minutah pripeljeta na vrh. Vrnemo se po isti poti.

Nekaj zanimivosti o Polhograjski gori
Polhograjski gori pravijo tudi Lovrenc ali sv. Lovrenc, po cerkvici iz 16. stoletja, ki je bila v času turških vpadov tudi taborsko zavetišče. Na Polhograjski gori so Kelti živeli že v železni dobi, svoje gradišče pa naj bi imeli na vrhu v starokrščanskem obdobju tudi naši slovanski predniki. Nekoč je bilo na Polhograjski gori eno največjih ratsišč blagajevega volčina, a so ga kasneje tako rekoč izropali (zdaj je ta rastlina zaščitena!). Danes je Polhograjska gora tudi vzletišče jadralnih padalcev.
Skupaj dolžina: 3,25 km
Skupaj višinskih metrov: 412 m
Skupaj spustov: 412 m
Maksimalna višina: 798 m
Minimalna višina: 376 m
Skupaj čas: 01:10:26

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ