Izleti - Veliki Draški vrh (2243 m) in Viševnik (2050 m)

Veliki Draški vrh (2243 m) in Viševnik (2050 m)
31.07.2013 AVTOR: Matej Zalar
Viševnik je za dostop nezahteven dvatisočak, ki od Rudnega polja na Pokljuki ne terja velike po ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Viševnik je za dostop nezahteven dvatisočak, ki od Rudnega polja na Pokljuki ne terja velike porabe energije, vzpnemo se namreč komaj za 700 metrov. Zato smo turo podaljšali čez Veliki Draški vrh, goro nad zatrepom doline Krme. Pot na vrh ni markirana, toda vzpon je razmeroma nezahteven, čeprav moramo premagati tudi krajši skalnat odsek. No, če je brez pomoči zmogla psica, zmoremo tudi ljudje!

 

Pokljuška klobasa
Na krožno pot smo se podali v smeri urinega kazalca: nad planino Konjščico na Studorski preval in na Veliki Draški vrh z južne smeri. Spustili smo se po brezpotju proti vzhodu in se pod tehnično zahtevnejšim Malim Draškim vrhom (2132 m) napotili na Srenjski preval in od tam na Viševnik ter po najkrajši možni poti nazaj na Rudno polje. Kljub temu, da ni planinskih postojank, je pot precej obiskana, saj čez Studorski preval vodi pot proti Triglavu, gneča pa utegne biti tudi med Viševnikom in Rudnim poljem. Zato pa je Veliki Draški vrh dosti bolj osamljen.

 

Na Veliki Draški vrh
Od velikega parkirišča na Rudnem polju prečkamo cesto in v zmernem vzponu nadaljujemo po gozdni cesti. Po manj kot desetih minutah hoje pridemo do lovske koče, kjer sledimo cesti, ki zavije v levoNa razpotju čez 400 metrov se držimo levo in nadaljujemo še dobrih 400 metrov, ko se na desno odcepi ožja pešpot. V začetku se vzpne precej strmo, potem pa se nekoliko položi ob pobočju Plesišča (1790 m) in nad planino Konjščico, ki se razkrije kakšnih sto metrov pod nami. V zmernem vzponu z nekaj strmejšimi odseki, tudi po nadelanih stopnicah nadaljujemo ob jugozahodnem pobočju Viševnika do razpotja Na jezercu. Desno je Srenjski preval, od koder se bomo kasneje vzpeli na Viševnik, nas pa pot vodi levo v smeri proti Triglavu.   

Pot se spet strmeje vzpne do Studorskega prevala. Označeni pešpoti vodita naravnost na drugo stran in proti Vodnikovemu domu in Triglavu, desno pod Velikim Draškim vrhom na Srenjski preval, neoznačeni poti pa levo na Ablanco (2004 m) in rahlo desno po grebenu na Veliki Draški vrh. Po ozki poti prečkamo pas rušja in že po nekaj korakih pridemo na strm skalnat odsek, kjer si pomagamo tudi z rokami (nezahtevno). Čez nekaj deset višinskih metrov se vzpon položi in nadaljujemo po širokem razglednem grebenu vse do vrha. Med potjo na levo lepo vidimo Spodnje Bohinjske gore, desno Mali Draški vrh in Viševnik. Na vrhu smo nagrajeni z lepim razgledom na Triglav in Rjavino.

 

Spust čez Viševnik
Sestopimo po brezpotju naravnost proti vzhodu, sem ter tja so nam v pomoč možici. Do označene poti med Studorskim in Srenjskim prevalom se spustimo za približno tristo metrov. Pred nami sta ves čas lepo vidna Viševnik in Mali Draški vrh ter pot, ki vodi ob njegovem pobočju. Tam se pot na enem mestu precej zoži, v pomoč so jeklenice, a pot je nezahtevna. Ko pridemo na Srenjski preval, se pred nami razkrije Debela peč, mi pa nadaljujemo desno po sprva precej strmem vzponu čez skale, kjer so spet v pomoč varovala.

Z vrha se lepo vidi tako rekoč vso prehojeno pot, tudi planino Konjščico.

Na izhodišče se vračamo proti vzhodu po precej strmi poti skozi ruševje. Ko že dosežemo gozd, se na edinem omembe vrednem razpotju usmerimo levo in po manjši dolinici kmalu pridemo na smučišče, kjer se pod vlečnico spustimo do Planine Krasce. Ko pridemo do makadamske ceste, ji levo sledimo le nekaj korakov, potem pa zavijemo desno na pešpot, ki skozi gozd pripelje do že znane lovske koče, kjer zašpilimo klobaso. Do parkirišča nas loči le še nekaj sto metrov.

Skupaj dolžina: 10,95 km
Skupaj višinskih metrov: 996 m
Skupaj spustov: 1005 m
Maksimalna višina: 2193 m
Minimalna višina: 1343 m
Skupaj čas: 00:35:04

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ