Danes je Gregorjevo, slovenski dan zaljubljencev, dan ko se ptički ženijo

Danes je Gregorjevo, slovenski dan zaljubljencev, dan ko se ptički ženijo
12.03.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Tržič turizem

Na predvečer gregorjevega so v več krajih po Sloveniji spuščali barčice s prižgano svečko. Po julijanskem koledarju bi bil danes, na god sv. Gregorja, prvi pomladni dan.

Danes je god sv. Gregorja ali gregorjevo, ki naznanja pomlad in je tudi dan, ko se ptički ženijo. Da je prišel čas, ko smo deležni več naravne svetlobe in ni več treba delati pri luči, so v obrtniških krajih na Gorenjskem v preteklosti oznanili tudi tako, da so na predvečer gregorjevega "luč v vodo vrgli". Običaj marsikje ohranjajo še danes.

Na Gorenjskem so v 70. letih prejšnjega stoletja s pomočjo lokalnih turističnih društev, muzeja in šol znova oživili staro šego obrtniških središč, ko so vajenci, otroci in mladina spuščali v vodo barčice s prižgano smolo. Šego spuščanja barčic s prižgano po vodi na predvečer gregorjevega danes ohranjajo v več krajih po Sloveniji, kljub pregovornemu naznanjanju pomladi pa je običaj letos nekoliko zmotilo poslabšanje vremena.

Še posebej živahno je bilo v Tržiču, kjer vsako leto otroci v Tržiško Bistrico spustijo množico gregorčkov. Dogajanje je tudi letos spremljal zabaven in ustvarjalni program, ki se je deloma začel že v dneh pred praznikom. V Ljubljani so gregorčke v ponedeljek spuščali po Gradaščici, v Ankaranu pa so po morju spustili posebne ekološke splave. Že v soboto so v Mariboru lučke v različnih barčicah spuščali po reki Dravi.

God sv. Gregorja, ki je bil po starem julijanskem koledarju prav na dan začetka pomladi, se je z uvedbo gregorjanskega koledarja v 16. stoletju pomaknil deset dni nazaj. A gregorjevo je med ljudmi kljub temu ostalo pomladni praznik. Gregorjevo je kot dan, ko se ptički ženijo, znano po celotnem slovenskem območju, velja pa tudi za praznik zaljubljencev.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ