Dom v Tamarju

Dom v Tamarju
29.10.2022 AVTOR: Matej Luzar

Dom v Tamarju je v eni najslikovitejših alpskih dolin v Sloveniji in je vreden obiska v vseh letnih časih.

Dom v Tamarju (1108 m)

Lokacija: Julijske Alpe - začetek doline Tamar

GPS podatki postojanke: 46,44605°N / 13,7134°E

Obratovalni čas
Dom je stalno odprt.

Kontaktni podatki
Telefon: 041 378 077, 04 587 60 55
E-mail: bernikmartina@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/pages/Dom-v-Tamarju/306519676155287


Nastanitev:

v sobah – pet sob s 4, 5, 6 in 10 posteljami, skupna ležišča – 20.


Izhodišča za dostop: Rateče (po cesti mimo skakalnic), Vršič (po planinski poti čez Grlo ali Sleme)

Ture v bližini: Izvir Nadiže (15 min), slap Črna voda ob poti na Sleme (25 min), Jalovec (5.30 h), Mojstrovke (4-4.30 h), Slemenova Špica (2.30 h), Srednja Ponca (3.30 h), Vršič (3-3.30 h), Zavetišče pod Špičkom (7 h)

Dom v Tamarju stoji na 1108 metrih nadmorske višine na začetku doline Tamar, ki je hkrati tudi zgornji del planiške doline. Iz Planice do doma vodi lažja makadamska pot.

Tamar je priljubljena izletniška točka in ena lepših alpskih dolin. Večina obiskovalcev si omenjeni dom izbere za cilj izleta, nekateri pa le za izhodiščno oziroma vmesno točko visokogorskih tur. V bližini planinskega doma najdete marsikaj zanimivega, na primer blizu je manjša kapelica iz leta 1936. V bližini planinske koče je tudi gorski potok Nadiža, ki je prvi izvir Save Dolinke. Nadiža izvira iz skalne stene in se takoj za izvirom spušča v okoli deset metrov visok drseč slap.


Dom je odprt vse dni v letu (od 8. do 20. ure), dolina pa je čudovita za obisk v vseh letnih časih. Pozimi se spremeni v pravo pravljično deželo, spomladi in poleti je polna življenja, jeseni pa jo ovijejo čudovite barve. Obisk je primeren v vsakem letnem času, saj pot ni naporna in je dostopna tudi družinam z majhnimi otroki. Pred domom je prostran travnik, ki kar kliče po igri, za domom je urejeno otroško igrišče z gugalnicami in manjšim plezalom s toboganom.

V dveh gostinskih prostorih je 54 sedišč in točilni pult. Poleti pa lahko zunaj sedi še veliko več ljudi. V domu lahko tudi prenočite, ponuja namreč 32 prenočišč v petih sobah in poleti še 20 na skupnih ležiščih. V domu vas bodo pričakali z odličnimi domačimi jedmi in nadvse prijazno oskrbo. V ponudbi imajo jedi na žlico, ajdove žgance, kislo zelje, pečenice, kranjske klobase, za otroke pa tudi dunajce, pomfrit, praženec in štruklje.







Tamar je ena lepših alpskih dolin

Dolina spada med najslikovitejše alpske doline v Sloveniji, saj ponuja zelo lep razgled na številne visoke vrhove, ki jo obdajajo. Najbolj značilen je Jalovec, ki je na južni strani. Levo od njega dolino obkrožajo mogočne stene Velike Mojstrovke, Travnika in Šit, na vzhodni strani se ponuja razgled na pobočja Slemenove špice, Grla in Suhega vrha.

Poleti je dom priljubljen cilj kolesarjev in pohodnikov, pozimi pa so do njega speljane tekaške proge. V bližini Doma v Tamarju imate na voljo ogled dveh slapov: Črne vode in izvira Nadiže. Do obeh se hodi približno 20 minut. Pozimi s seboj vzemite sanke. Pot do koče v Tamarju bo treba seveda prepešačiti, nazaj pa se lahko spustite kar s sanmi. Poleti je pot ves čas v prijetni senci dreves, tako da vam pri hoji ne bo (pre)vroče.





Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
revija NaProstem +
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ