FGF: Zmagal film o prvem prečenju Antarktike s pasjo vprego

FGF: Zmagal film o prvem prečenju Antarktike s pasjo vprego
23.02.2022 AVTOR: M.V.

Ameriški film Po Antarktiki, neverjetna zgodba legendarnega polarnega raziskovalca Willa Stegerja, je veliki zmagovalec 16. Festivala gorniškega filma. Poleg glavne nagrade mesta Domžale je festivalska žirija med 29 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah; najboljši plezalni film je Stena - vzpon do zlata, ki prikaže vzpon Janje Garnbret do olimpijskega zlata. Posebno nagrado je podelila tudi Televizija Slovenija. Nagrajeni filmi bodo v petek na ogled v Radovljici, Celju in Ljubljani, kjer bosta danes v Cankarjevem domu še predavanje Luke Stražarja in predstavitev knjige Z znanjem do zvezd, v soboto pa v Radovljici in Domžalah.

Čudovit film o izjemnem dosežku – prvem prečenju Antarktike s pasjo vprego – in neverjetni zgodbi raziskovalca Willa Stegerja. Režiser je uspel združiti čudovite arhivske posnetke s konca prejšnjega stoletja z materialom, posnetim na zadnjem popotovanju glavnega junaka. Sporočilo filma je jasno in močno: če hočemo rešiti naš planet, moramo sodelovati, tudi če prihajamo iz različnih držav. Nič ni nemogoče!” je v obrazložitvi zapisala festivalska žirija, ki so jo sestavljali poljska režiserka Eliza Kubarska, bosanski filmski ustvarjalec Zehrudin Isaković in slovenski alpinist Milan Romih.

Uspeh požel tudi film Stena

Najboljši plezalni film je Stena - vzpon do zlata britanskega režiserja Nicka Hardieja, čustvena zgodba o četverici najboljših športnih plezalk na svetu in olimpijskem debiju športnega plezanja. Film vznemirljivo prikaže vzpon Janje Garnbret do olimpijskega zlata in zasluženega mesta v zgodovini, gledalci pa stiskamo pesti tudi za ostale protagonistke in njihove družine. Garnbretova je skupaj z režiserjem Hardiejem, trenerjem Romanom Krajnikom in trenerjem slovenske reprezentance v športnem plezanju Luko Fondo olimpijsko začinila premiero filma in odprtje festivala v Cankarjevem domu. Nagrado za najboljši alpinistični film je prejel slovaški film Daulagiri je moj Everest, pod katerega se podpisuje Pavol Barabáš, ki poskuša skozi zgodbo odličnega slovaškega alpinista Zoltana Demjana odgovoriti na večno vprašanje: Zakaj plezamo na visoke gore, čeprav pri tem tvegamo življenje?

Nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi je prejel kitajsko-avstrijski dokumentarec Snežni leopardi in prijatelji (Xi Zhinong, Zi Ding, Da Jie, Qu Peng), ki razkriva skrivno življenje snežnega leoparda, ki ga je izjemno težko posneti, v enem najlepših kotičkov sveta: Tibetu. Posneli so ga nadarjeni filmarji iz bližnje vasi, ob izjemni fotografiji pa ga odlikujeta tudi toplina in ljubezen. V kategoriji gore, šport in avantura je slavil ameriški film Link SarGrahama Zimmermanna, neverjetna zgodba o premikanju meja na težko dostopnih vrhovih. Protagonisti razkrijejo svoje dileme, upanje in veselje, rdeča nit pa je popolnoma jasna: življenje je najintenzivnejše v bližini smrti. Nagrado za najboljši kratki film je prejel ameriški film Action Directe (Zachary Barr), ki pokaže, da lahko s pravo mero vztrajnosti in strasti včasih dosežemo tudi nemogoče ter da živimo v časih, ko so najboljše plezalke na svetu skorajda enakovredne moškim kolegom.

Častne pohvale

Žirija je podelila tudi častne pohvale alpinističnemu filmu Zgodba Krzysztofa Wielickija (Grzegorz Lipiec, Poljska), plezalnemu filmu Teorija padanja (Alastair Lee, Velika Britanija), filmu Sveti kruh (Rahim Zabihi, Iran) v kategoriji gorska narava in kultura ter filmu Vrednost časa (Tom Dauer, Nemčija) med filmi o gorah, športu in avanturi. Žirija TV Slovenija, ki sta jo sestavljala Aleša Valič in Miha Lampreht, je nagradila film Švicarski raj (Guillaume Broust, Francija), ki nas popelje na panteon najtežjih dolgih športnih smeri v najprestižnejših stenah, kjer nekdanji tekmovalec Cedric Lachat s prijatelji na konicah prstov in z dobršno mero plezalskega humorja preizkuša vertikalni instinkt.

Poleg kakovostnih filmov so 16. Festivalu gorniškega filma s svojimi zgodbami dali pečat tudi predavatelji in gostje. Alpinist, himalajec, gorski reševalec in zdravnik Iztok Tomazin je ob knjigi Na meji osvetlil tihotapske in druge z mejami v gorah povezane zgodbe od Karavank do Himalaje, Ivan Rejc pa hudomušno obudil spomine na svojo dolgo alpinistično pot in 40-letnico prve primorske odprave na Aconcaguo. Ženska četverica - Maruša Orel, Hana Geder, Jera Musič in Janja Vidmar - je na pogovornem večeru Romarke iskrivo podelila svoje vtise in spoznanja z daljinskih pohodniških poti. Čustveno premiero alpinistične trilogije Literarno-vertikalno: Iskanje in uporništvo, Gorska romantika in HrepenenjeBoštjana Virca in Rožleta Bregarja so poleg sorežiserja in direktorja fotografije Bregarja v pogovoru požlahtnili še alpinisti in akterji v filmu Marija Štremfelj, Joža Mihelič, Aleš Bjelčevič in David Debeljak.

Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
FGF film Stena
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ