Gradovi kralja Matjaža se selijo na bolj ugodno lokacijo

Gradovi kralja Matjaža se selijo na bolj ugodno lokacijo
11.01.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Gradovi Kralja Matjaža

Ena največjih koroških tradicionalnih prireditev, Gradovi kralja Matjaža, se letos po 26 letih seli iz Podpece v Črno na Koroškem, kjer bo potekala zadnji januarski vikend.

Med razlogi za selitev sta boljši dostop in več vode, potrebne za izdelavo tehničnega snega, ki je primernejši za gradnjo. V Črni pričakujejo več tisoč obiskovalcev.

Več o dogodku >>>

Prireditev bo potekala zadnji vikend januarja

Organizator prireditve 27. gradovi kralja Matjaža je Občina Črna na Koroškem skupaj z več podporniki in partnerji. Prireditev bo potekala od 25. do 27. januarja, osrednje prizorišče gradnje snežnih skulptur pa bodo Matevžavi travniki ob vznožju črnjanskega smučišča, ki so jih v Črni že preimenovali v grajske travnike, je na današnji novinarski konferenci povedala županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.
Poudarila je, da se bodo s selitvijo v dolino izognili več logističnim težavam, ki so bile med drugim povezane s prevozom več tisoč obiskovalcev do Podpece, v dolini pa je poleg tega na voljo več vode za izdelavo tehničnega snega. Hkrati se nova lokacija povezuje z začetkom dogajanja, zdaj že tradicionalnim petkovim nočnim slalomom v soju bakel na smučišču v Črni. Letos so petkovemu dogajanju dodali še pohod do Naravnega parka Bistra, tridnevnemu dogajanju pa so dodali še več drugih prireditev.

Osrednji del predstavlja dogajanje v soboto, 26. januarja, ko bodo na Matevžavih travnikih prijavljene ekipe gradile snežne skulpture. Nekaj ekip se je že prijavilo, mnoge med njimi prihajajo na Koroško že vrsto let. Med drugim bo snežne skulpture letos po napovedih gradila ekipa gostov s hrvaškega otoka Šolta, člani študentske delovne brigade, ekipa iz Geoparka Karavanke, ekipe slovenskih županj, šolarjev, varovancev CUDV Črna in drugi. Županja Črne upa, da se bo prijavilo vsaj 50 ekip.

Sneg s pomočjo snežnih topov že pripravljajo

Tako da organizatorji računajo, če ne bo odjuge, da ga bo do časa prireditve dovolj tudi za najmlajše, ki jim je namenjeno predvsem nedeljsko dogajanje med in ob zgrajenih snežnih skulpturah.

Vse tri dni bo v Črni veliko glasbenih nastopov, po sobotni razglasitvi najboljših skulptur med drugim tudi predstava z laserjem in ognjena predstava, nedeljski program pa bodo zapolnile delavnice za otroke, gledališka predstava, prihod kralja Matjaža in iskanje zaklada ter podelitev nagrad za najboljše izdelke, ki so prispeli na letošnji literarni in likovni natečaj kralja Matjaža. Organizatorji obljubljajo tudi ostalo spremljajočo ponudbo.

"Če bo nova lokacija sprejemljiva za graditelje in obiskovalce, jo bomo zadržali, če ne, bomo prihodnje leto spet razmišljali o drugačni rešitvi," je danes še dejala Lesjakova, ki pa glede na dosedanjih več pozitivnih kot negativnih odzivov na novo lokacijo računa, da se bo ta obdržala. V Črni v času prireditve pričakujejo več tisoč obiskovalcev, nastanitve v hotelu, ki je v lasti občine, so v glavnem že zasedene, proste postelje so še pri zasebnikih. Skupno je na območju občine Črna na voljo okoli sto turističnih postelj.

Gradnja gradov kralja Matjaža je lani zaradi neugodnih vremenskih razmer odpadla. Sicer pa je prireditev Gradovi kralja Matjaža na ravnici Mitnek v Podpeci potekala od leta 1993, v vseh letih pa so graditelji tam zgradili okoli 1300 snežnih gradov in skulptur.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ