Izletniške ideje: Zimski Zelenci

Izletniške ideje: Zimski Zelenci
10.01.2019 AVTOR: M.V., FOTO: www.kranjska-gora.si
Ne poznam v Evropi nič lepšega! … je zapisal Sir Humphry Davy o lepotah Savske doline z njenimi slapovi in jezeri. In Zelenci so prav zagotovo čudoviti tudi, ko jih odenejo zimske barve.

Jezerce Zelenci, kjer izvira Sava Dolinka, s svojo zeleno barvo privlači sprehodnike, še posebej, ko okolico pozimi pobeli snežna odeja. Zelenci ležijo takoj za vasjo Podkoren, do njih pa se lahko na sprehod odpravite iz Rateč ali Kranjske gore. Po posebni leseni brvi se lahko brez škode za naravo sprehodite do jezera za nepozabno snežno zeleno doživetje.

Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, tudi mesojede rosike, med živalskimi pa so bogato zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci.

Leži na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu jih oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke. Močvirje z barjem Drni, je dolgo okoli 1200 metrov, široko povprečno 150 metrov, v najširšem delu okoli 200 metrov, v najožjem pa borih dvajset.


Na skrajnem zahodnem delu močvirja je smaragdno zeleno jezero, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo, številni izredno čisti in hladni izviri. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci.

Zelenci pozimi ne zamrznejo, njihova stalna temperatura preko celega leta znaša približno 6°C. Zelenci z okolico so bili leta 1992, z odlokom občine Jesenice, razglašeni za naravni rezervat.

Možna izhodišča:

  • Kranjska Gora–Zelenci: 1 ura
  • Rateče–Zelenci: 20 minut
  • Okrepčevalnica Zelenci–Zelenci: 5 minut

Če se odločite za prvo, sledite oznakam za smučišče Kranjska Gora. Ob vznožju smučišč na velikem parkirišču pustite avto in nadaljujte po Borovški cesti. Cesta vas skozi gozd pripelje do podkorenskega dela smučišča. Od tu nadaljujte do parkirišča ob vznožju vlečnice in dvosedežnice Velika dolina in naprej po lepo urejeni poti, ki se spusti do brvi čez reko Savo Dolinko. Na drugi strani brvi nadaljujte levo in ob glavni cesti proti Ratečam vse do okrepčevalnice Zelenci. Od okrepčevalnice je pred vami le še 5 minut hoje do Zelencev.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ