Koča na Kopitniku

Koča na Kopitniku
14.10.2022 AVTOR: Matej Luzar

Med Rimskimi Toplicami in Zidanim Mostom se visoko nad desnim bregom reke Savinje dviga kopitast, raztegnjen in rahlo upognjen skalnat rogelj, Kopitnik.

Koča na Kopitniku (865 m)

Lokacija: Posavsko hribovje

GPS podatki postojanke: 46,113998° N, 15,172643° E

Obratovalni čas: marec–september odprto od srede do nedelje, oktober–februar odprto od petka do nedelje.

Kontaktni podatki
Telefon: 040 322 373
Elektronska pošta: kocanakopitniku@gmail.com

Nastanitev:

v sobah – 24.

Izhodišča za dostop: Rimske Toplice, Širje, Planinski dom v Gorah, Zidani Most, Hrastnik, Dol pri Hrastniku

Ture v bližini: Kopitnik (15 min), Planinski dom v Gorah (1 h), Planinski dom na Kalu (3 h), Mrzlica (3.45 h), Planinski dom na Mrzlici (3.45 h)

Koča stoji nad manjšo kotlino na jasi temena Kopitnika, ki se nagiba proti vzhodu oziroma Savinji.

Koča vas v svoje goste od marca do septembra sprejme od srede do nedelje, preostale mesece pa od petka do nedelje. V koči je dovolj prostora za lačne planince, še lepše pa je ob lepem vremenu posedeti pred kočo. Jedilni list bo navdušil še tako zahtevne jedce, na njem ne manjkajo golaž, jota, telečja obara ali pa preproste jedi, kot so dunajski zrezek, ocvrt krompir in druge okusne jedi. Za sladkosnede so na voljo skutni štruklji, jabolčni zavitek in slasten domači čaj. Poleti vam ponujajo tudi jedi z žara. Po naročilu ponujajo tudi hrano za posebne dogodke, velik poudarek pa dajo tudi uvajanju novosti in nadgradnji ponudbe.

Koča je majhna, a izjemno vabljiva, stoji na posebni jasi, ki nudi zavetje in prostor različnim obiskovalcem, ne le pohodnikom in gorskim kolesarjem, konjenikom in športnikom, temveč tudi tabornikom, ljubiteljem citer in drugim. Otroci se lahko igrajo na travnikih okrog koče ali na lesenih igralih, medtem ko odrasli uživajo v opazovanju narave. Kopitnik je območje, bogato z različnim rastlinjem. Poraščajo ga bukovi gozdovi, v manjšem delu pa je rastišče črnega bora. Najdemo tudi redko planinsko cvetje (zlato jabolko, avrikelj, veliki in mali svišč, encijan, ipd.) ter redke in ogrožene habitatne tipe.





Najlepši razgled z vzletišča jadralnih padalcev

Z jase pri koči lahko uživate v čudovitih razgledih: proti vzhodu v dolino Savinje proti Laškemu ter na severno obrobje Posavskega hribovja proti Celjski kotlini s Tolstim vrhom; na severni strani sta Šmohor in Malič, na obzorju Pohorje. Če pa se povzpnete na skalni vrh Kopitnika, vidite pod seboj dolino Savinje proti Zidanemu Mostu in nad njo Veliko Kozje, pogled seže tudi proti vzhodu in jugovzhodu do Medvednice in Gorjancev. Na zahodu lahko občudujete Kum.

Če želite uživati v razgledu na severne posavske vrhove, se sprehodite do vzletišča jadralnih padalcev, in sicer preko travnika in mimo betonskega žara pred kočo sledite pešpoti v gozd. Po kratkem in strmem vzponu stopimo na makadamsko cesto. Hitro nas pripelje do vzletišča na levi strani ceste, kjer je tudi nekaj klopi, s katerih lahko uživate v razgledu in opazujete, kako vzletajo jadralni padalci.

Kopitnik je primerno izhodišče za različne pohode, nanj se lahko odpravite iz Gor, Kala ali po krajši poti Turje–Kopitnik–Gore, iz Rimskih Toplic ali Zidanega Mosta.





Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ