Koča na Planini nad Vrhniko

Koča na Planini nad Vrhniko
20.10.2022 AVTOR: Maja Vojska, Foto: Albin Bezjak

Koča na Planini nad Vrhniko je priljubljena izletniška točka z razglednim stolpom, dostopna po pešpoti iz različnih smeri.

Koča na Planini nad Vrhniko (733 m)
Lokacija:
Notranjska in Primorska
GPS podatki postojanke:
45,971381° N, 14,2515112° E

Obratovalni čas: Koča je vse leto odprta ob srede do nedelje in ob praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon:
040 848 442
Elektronska pošta:
info@planina-vrhnika.si

Nastanitev:
skupna ležišča – 18.

Izhodišča za dostop: Po lokalni in gozdni cesti iz Stare Vrhnike do parkirišča pred zavetiščem, 7 km
Ture v bližini:
Ulovka (30 min)

Dostop je možen tudi z avtomobilom ali kolesom po gozdni poti. Koča je ve leto odprta ob srede do nedelje in ob praznikih.

Na zahodnem delu Vrhnike se na obrobju Ljubljanskega barja dviguje z gozdom porasel hrib Planina (733 m) s planinskim zavetiščem in razglednim stolpom. Ker je koča nižje ležeča, je za planince predvsem zanimiva pozimi, ko ne morejo v visokogorje. Seveda pa jo planinci radi obiščejo v vseh letnih časih, saj so poleti poti v prijetni senci, pozimi pa so dobro shojene. Koča na Planini na nad Vrhniko je dostopna z avtomobilom in je tudi zato zelo priljubljena med družinami. Na vrhu stoji novi leseni stolp, že četrti na tem mestu. Visok je 22 metrov in je eden izmed najvišjih lesenih samostoječih objektov v Sloveniji. Zgrajen je bil leta 2008, z vrha pa se odpira čudovit razgled na bližnjo in daljno okolico. Planina je stičišče mnogih planinskih poti: Vrhniške planinske poti, Notranjske planinske poti, Ljubljanske mladinske poti, Vrhniške kurirske poti in Evropske pešpoti E7.







Odlične domače jedi

Kot v pravi planinski koči tudi na Planini nad Vrhniko postrežejo z domačimi jedmi izpod rok njihove nasmejane ekipe. Na meniju najdete različne enolončnice, ričet, ajdove žgance, zelje s klobaso in podobno. Pri njih pa vedno diši tudi po sveže pečenem kruhu. Zaključene družbe pa se lahko ob predhodnem naročilu (vsaj 3 dni prej) pogostijo še s pravo kmečko pojedino – svinjske krače, pražen krompir in kislo zelje. Na sladkem meniju vas bo dnevno pričakal domač jabolčni zavitek, ob nedeljah pa se lahko posladkate z gibanico. Med obiskovalci pa so zagotovo najbolj priljubljeni vrhniški štruklji in Cankarjeva kava.

V koči je na voljo je tudi večnamenski prostor, ki je primeren za različne multimedijske predstavitve in notranje aktivnosti. Koča je zelo zanimiva tudi za družine, saj je lahko dostopna, na primer pot, speljana iz Vrhnike, ni zahtevna in traja približno 45 minut, najmlajši pa bodo na vrhu lahko nagrajeni s sladkimi dobrotami in zabavnimi igrali. Do koče vodi več različnih poti, zato se radi vračajo tudi stalni gosti, saj lahko vedno uberejo drugo pot. Povzpnite se nad mesto, nad oblake, kjer se sprosti duša in okrepi telo ter občutite vzdušje planinskih koč. Ne pozabite pa se povzpeti na razgledni stolp, kjer se vam bo odprl čudovit razgled v daljave.



Značke: Postojanke
Ključne besede:
revija NaProstem +
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ