Lavričeva koča na Gradišču

Lavričeva koča na Gradišču
25.10.2022 AVTOR: Matej Luzar
Tudi planinske postojanke v nižjih predelih so lahko odličen izletniški cilj.

Lavričeva koča na Gradišču (510 m)

Lokacija: Dolenjska

GPS podatki postojanke: 45,9616°N / 14,822°E

Obratovalni čas
Koča je odprta od torka do nedelje (tudi ob praznikih)

Kontaktni podatki
Telefon: 041 456 914 (Sonja)
E-mail: lavricevakoca@gmail.com
Facebook

Izhodišča za dostop: Stična, Šentvid pri Stični, Ivančna Gorica, Mekinje nad Stično, Pristavlja vas, Litija

Ture v bližini: Pristava nad Stično (1h), Obolno (2 h), jama Šimenkovo brezno (15 min), Stiški samostan (30 min), Planinski dom na Jančah (8 h)

Lavričeva koča na Gradišču je na nadmorski višini 510 metrov, tik pod vrhom hriba Gradišče. Na omenjenem vrhu je tudi cerkev sv. Miklavža, ki je bila v listinah prvič omenjena že leta 1250.

Lavričeva koča je odprta vse leto (od torka do nedelje) in je znana po odlični hrani, ki jo pripravljajo glede na dostopne sezonske sestavine. Okrepčate se lahko s hrano z žara, odličnimi postrvmi, sadnimi pitami, flancati, na jedilniku pa se seveda najdejo tudi klasične pohodniške jedi, in sicer domače jedi na žlico, žganci, kislo zelje in še mnogo drugega. Med tednom je za hrano potrebno predhodno naročilo. Pred kočo je prostor, primeren tudi za praznovanja, obletnice in družinska praznovanja. V gostinskem prostoru je 50 sedežev, pri mizah pred kočo pa še dodatnih 70. Prenočišč koča nima.

Koča je zelo priljubljena tudi med družinami, saj so ob cerkvi igrišče za otroke, kamnita plezalna stena in ograda z domačimi živalmi, kjer lahko vaši najmlajši od blizu spoznavajo simpatične živalice. V okolici koče je postavljenih veliko zanimivih lesenih kipov, ki so jih ustvarili umetniki iz Društva kiparjev z motorno žago in prepričani smo, da si jih boste vsi z veseljem pogledali.

Na hribu delujejo številna društva, ki skozi leta prirejajo številne dogodke, kot so na primer pohod po Lavričevi poti, Dan Sekire, Srečanje kovačev Slovenije, Gradiška salamijada, Keltsko novo leto, kiparjenje z motorno žago (tekmovanje v speedcarvingu), razni koncerti, razstave in planinski tabori ter veliko dogodkov, namenjenih otrokom.





Na Gradišče vodijo različne poti

Gradišče vse leto vabi številne izletnike in pohodnike, ki se nanj vzpnejo po prijetnih označenih planinskih poteh; priporočamo vzpon iz Stične ali Šentvida pri Stični, od koder je do vrha krajši vzpon, okoli pol ure hoda. Nekateri se pripeljejo z avtomobilom – s parkirišča pod hribom je do njegovega vrha okoli deset minut hoje.

Obiskovalcem Lavričeve koče se ob jasnih dneh razkrije lep razgled: od jugovzhoda do jugozahoda; na drugi strani razgled zakriva gozd. Videti je Gorjance, pred njimi prostrano Dolenjsko gričevje, pa ravan Stiškega kota z Ivančno Gorico in dolino Višnjice z Muljavo, dolino reke Krke s hribovjem v Suhi krajini, Kočevski Rog, Stojno in Goteniško goro. Pogled seže vse do Snežnika.

Če vas bo pot odnesla v ta konec, si vzemite čas in obiščite še kočo. Zagotovo vam ne bo žal, če se boste odpravili na izlet do Lavričeve koče.



Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ