Leto 2021 bo mednarodno leto sadja in zelenjave

Leto 2021 bo mednarodno leto sadja in zelenjave
11.01.2021 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašujejo za mednarodno leto sadja in zelenjave.

Cilji mednarodnega leta sadja in zelenjave 2021 so: 

1. ozaveščanje in usmerjanje pozornosti politike k prehrani in zdravstvenim koristim uživanja sadja in zelenjave; 

2. spodbujanje uživanja raznolike, uravnotežene in zdrave prehrane in vpeljave življenjskega sloga z uživanjem sadja in zelenjave; 

3. zmanjšanje izgub in odpadnega sadja in zelenjave  v prehranskih sistemih; 

4. promocija najboljših praks pri:

– spodbujanju trajnostne porabe in pridelave sadja in zelenjave s ciljem prispevati k trajnostnim prehranskim sistemom; 

– izboljšanju trajnosti skladiščenja, prevoza, trgovine, predelave, prodaje na drobno, zmanjševanju izgub in odpadkov ter recikliranju ter interakciji med temi procesi; 

– vključevanju malih lastnikov, vključno z družinskimi kmetovalci, v lokalno, regionalno in globalno proizvodnjo, verige vrednosti s trajnostno pridelavo in porabo sadja in zelenjave, pri čemer je treba upoštevati pomen sadja in zelenjave (vključno z avtohtonimi in domačimi sortami) za doseganje njihove prehranske varnosti, prehrane, preživetja in pravičnih dohodkov; 

– krepitvi zmogljivosti vseh držav, zlasti držav v razvoju, za vpeljavo inovativnih pristopov in tehnologij v boju proti izgubam in odpadnemu sadju in zelenjavi. 

Združeni narodi želijo z mednarodnim letom sadja in zelenjave poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano (sadje in zelenjava spadata med hitro pokvarljivo blago, zato so pomembni primeren transport, skladiščenje in shranjevanje – tako v trgovini kot v gospodinjstvu). Hkrati želijo spodbuditi večjo odločnost v smeri promocije pravičnejšega, bolj trajnostnega in učinkovitejšega prehranskega sistema. Po priporočilih FAO in WHO (Svetovne organizacije za zdravje) predstavljata sadje in zelenjava temeljni del zdrave prehrane, zato priporočajo, naj odrasla oseba poje vsaj 400 gramov sadja in zelenjave dnevno za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja, rakom, sladkorno boleznijo in debelostjo, pa tudi za preprečevanje pomanjkanja mikrohranil. 

Leto 2021 bo zato v znamenju številnih promocijskih aktivnosti in ozaveščanja potrošnikov o pomenu vsakodnevnega uživanja sadja in zelenjave, o prehranski varnosti in prehranski samooskrbi ter doseganju ciljev trajnostnega razvoja iz Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, so sporočili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ali ste vedeli?

Prebivalec Slovenije je leta 2019 porabil 117 kg zelenjave in 75 kg svežega sadja ter 67 kg krompirja (vir: SURS).

V Sloveniji imamo 32 avtohtonih ter 17 tradicionalnih sort sadja in zelenjave ter 4 domače sorte krompirja.

V Sloveniji od sadja pridelamo največ jabolk: vsak prebivalec Slovenije lahko zaužije eno slovensko jabolko na dan.   

Ptujski "lük", ki ga na Ptujskem polju pridelujejo več kot 200 let, je prva slovenska zelenjava, zaščitena pri Evropski komisiji.

Sadje in zelenjava »nepravilnih« oblik sta enako zdrava in okusna kot tista I. in II. kakovosti. Z uživanjem takšnega sadja in zelenjave pa prispevamo k zmanjšanju količine odpadne hrane.

Sadje in zelenjava sta odličen vir vlaknin, mineralov in vitaminov, zato imata varovalen učinek za zdravje. 

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ