NaProstem obiskuje smučišča: Avstrijska smučarska regija Hochkönig

NaProstem obiskuje smučišča: Avstrijska smučarska regija Hochkönig
13.03.2018 AVTOR: Maja Vojska
V začetku marca smo se odpravili v avstrijsko regijo Hochkönig, ki poleg izjemnih smučišč ponuja tudi pravo kulinarično doživetje.

Sezona bo letos trajala do 8. aprila in v tem času za svoje goste pripravljajo še veliko presenečenj. Če pa zamudite spomladansko smuko, jih obiščite v zelenih mesecih, saj je tam resnično živahno čez celo leto.

Smučanje s čudovitim razgledom

Smučanje je resnični užitek tudi zato, ker te z vseh strani objemajo čudoviti razgledi. Med vrhovi se seveda najvišje bohoti gora Hochk önig s svojimi 2941 metri, ki da še tisto češnjico na vrhu smetane 120 kilometrom odlično pripravljenih prog, ki jih povezuje 32 modernih naprav. Kaj pa je najbolje? Zdi se kot da pretirane gneče tukaj sploh ne poznajo.

Najboljše doživetje večine smučarskih zanesenjakov z dvaintridesetimi kilometri neprekinjenih prog, petimi vrhovi in 6700 metri višinske razlike zagotovo kraljeva tura

Veliko se jih na teh strminah nauči tudi smučati

Preko celotnega vikenda nas je spremljala simpatična smučarska učiteljica Chrissi, ki nam je tudi pojasnila, da jih obišče veliko šol in smučanja željnih otrok, v času zimskih počitnic pa tukaj prevladujejo predvsem gostje iz Nizozemske. Zato imajo kar nekaj smučarskih učiteljev, ki prihajajo od tam.

Kako pa je biti učitelj tukaj? V času smučarske sezone uči prav vsak dan, a kot pravi pridnemu učitelju smučanja v poletnih mesecih ni treba delati prav veliko. Tako si bo tudi sama privoščila oddih na Baliju. Očitno se smučarskih učiteljem čez mejo precej dobro godi. 

Pot do te avstrijske regije nam je vzela dobre dve uri in pol, a ne glede na bližino slovenskih smučarjev ni ravno veliko. Kar se mi zdi glede na celotno ponudbo, ki jo ta regija ponuja, velika škoda. 

Ne glede na čas, vselej dobro pripravljene proge

Zakaj je mene ta smučarska regija tako navdušila? Neverjetna gorska pokrajina zaradi katere ti med smučanjem večkrat kar zastane dih se odlično prepleta z identiteto regije.

Ne glede na to, da so bile ob našem obisku temperature kar tople in spomladanske so bile proge neverjetno dobro pripravljene. K temu je zagotovo pripomogla tudi letošnja ugodna zima, ki je tudi tej regiji prinesla kar nekaj snega.

Proge so lepe in široke in prepletene preko različnih vrhov, zato sem bila kar vesela spremljave naše smučarske inštruktorice, ki nam je razkazala vse proge. Vsekakor se splača priti za več kot en sam dan, saj le tako dodobra spoznaš vse proge.

Tudi za tiste, ki se med smuko radi kulinarično razvajajo

Ne le z odličnim smučanjem, regija nas je razvajala tudi z neverjetno jedačo in pijačo. Za okrepitev in dobro počutje poskrbijo številne smučarske koče, ki jih najdete v celotnem smučarskem območju. Kot velika ljubiteljica kulinarike, sem bila navdušena nad pestro in predvsem okusno ponudbo, ki jo regija nudi. Tako, da lahko rečem, da je bil najtežji del vikenda, ravno odločitev, katero jedačo izbrati iz jedilnika.

Na eni strani najdete tradicionalno ponudbo jedi, na drugi strani pa na svoj račun pridejo tudi vegani, saj je regija Hochk önig slovi kot edina certificirana veganska regija v Avstriji.

Kot dodaten namig: Če smučate tam, morate nujno preizkusiti njihov carski praženec.

»Smučati, jesti in piti kot kralj « je slogan tedna vinskih užitkov, ki poteka v tem tednu, in sicer od 10. do 17. marca.

Turni smučarji vabljeni!

Določene proge na smučiščih Maria Alm, Dienten in Mühlbach vabijo turne smučarje na ture ob mraku. Na primer po turnosmučarski učni poti na Hochkeilu v Mühlbachu do gostišča Arthurhaus (dnevno) ali z dolinske postaje sedežnice Hochmaisbahn do planine Steinbockalm (ob četrtkih). Informacije o kočah in različnih možnostih spusta in vzpona najdete na spletni strani www.hochkoenig-sundowner.at. Za nočni spust priporočamo uporabo čelne svetilke.

Po smučanju pa se zabava ne konča

Ko popoldne začnejo prijetno utrujeni smučarji zapuščati proge, pa se dan na smučišču še ne konča. Med tednom vas izbrane koče v regiji Hochk önig od 14. ure dalje vabijo na različna kulinarična doživetja.

Mi smo se po uspešnem in s soncem obsijanim smučarskim dnem odpravili preizkusiti še eno super snežno aktivnost – nočno sankanje. V regiji najdete kar nekaj ponudnikov te zabavne aktivnosti, ki bo seveda navdušila tako otroke kot malo večje otroke. Sankaška klančina je bila super pripravljena in dobro osvetljena, zato je bil občutek res varen, tudi na odsekih, kjer si lahko malo spustil »bremzo «.

Na svoj račun pa boste v tej sezoni prišli tudi pivoljubci

Na račun pa boste prišli tudi pivoljubci, saj bo kmalu na vrsti 2. alpski festival butičnega piva, v okviru katerega bodo 23. in 24. marca tako v gorskih kočah kot v dolini na voljo degustacije domiselnih pivovarskih kreacij. Za festivalsko vzdušje bodo skrbeli vrhunski DJ-ji in živa glasba.

Pivovarski mojstri v kozarcu ustvarijo resnično raznolikost. Drugi alpski festival butičnega piva bo potekal ob koncu tedna od 23. do 24. marca. Regijo Hochk önig bo v tem času obiskalo 14 predstavnikov pivovarn.

Z najvišjo povprečno snežno odejo, visoko 165 centimetrov, se regija Hochk önig uvršča med območja z največ snega v Zvezni deželi Salzburg. Smučišče pa goste očara tako s svojimi sanjskimi progami kot tudi z bogato kulinarično ponudbo.

Tudi v toplejših mesecih vršaci ne samevajo

Eva Unterrainer iz Hochk önig Turismusa mi pojasni, da vsako leto vse več ljudi v njihovo regijo prihaja tudi poleti. Kar seveda ne čudi, saj območje ponuja čudovito igrišče za vse ljubitelje poletnih aktivnosti na prostem. Poleg pohodništva v zadnjih letih narašča tudi priljubljenost električnih koles, ki si jih lahko gosti izposodijo, na poti pa jih čaka tudi kar sedem polnilnih postaj. Te so največkrat ob kočah, kjer lahko kolesarji napolnijo baterije sebi in kolesu.

 

Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ