NaProstem obiskuje smučišča: Kranjska Gora

NaProstem obiskuje smučišča: Kranjska Gora
02.02.2018 AVTOR: Maja Vojska
Kranjska Gora je zagotovo pravi raj za vse rekreativce, tako poleti kot pozimi. Kaj vse je smučarjem na voljo v KG smo preverili tudi mi.

RTC Žičnice, Kranjska Gora, d.d.
Julijske Alpe

Borovška 103a, 4280 Kranjska Gora, Slovenija
Telefon: 04 58 09 400

Elektronska pošta: info@kr-gora.si
Spletna stran
FaceBook

Čas obratovanja: Dnevna smuka od 9:00 do 16:00, nočna smuka od 19:00 do 22:00 ure


Nadmorska višina smučišča
: 810m - 1280 m

Površina smučišča:120 ha

 Dolžina prog: 20 km

-Lahke: 10 km
-Srednje: 8 km
-Težke: 2 km


Število naprav: 19 (Sistem 6 sedežnic in 13 vlečnic)

Dolžina tekaških prog: 40 km

Nočna smuka: DA

Vrtec na snegu: DA

Tekoči trak za otroke: DA

Proga za začetnike: DA

Animacija za otroke: DA (Zimski vrtec)

Snežni park: DA

Sankaške proge: DA

Izposoja smučarske opreme: DA

Servis smučarske opreme: DA

Smučarske šole in deskarske šole: Da (seznam smučarskih šol)

Dodatna ponudba: DA (pestra poletna ponudba)


Spletna kamera za ogled razmer na smučišču > > >

Glavni adut Kranjske Gore so zagotovo smučišča. Izbirate lahko med kar 18 smučarskimi progami različnih tehničnih zahtevnosti! Žičnice in proge so nanizane po pobočjih Vitranca vse od Kranjske Gore do Planice v nadmorski višini od 800 do 1215 metrov.

Smučarsko središče leži na severozahodnem delu Slovenije, na tromeji z Avstrijo in Italijo, Kranjska gora, sega s svojim južnim robom v Triglavski narodni park.

Mogočni vrhovi Julijcev, gozdovi, raztegnjeni od Mojstrane do Rateč, in smučišča med njimi so vabilo vsem, ne le smučarjem, ampak na splošno vsem, ki imajo radi aktivnosti na prostem.

Kranjskogorske žičnice se ponašajo z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. So lahko dostopne, saj ležijo tik ob mednarodni cesti, zaradi nizke nadmorske višine  imajo ugodne vremenske in snežne razmere. Imajo pa na smučišču poskrbljeno tudi za umetno zasneževanje večine prog. 

Sistem 6 sedežnic in 13 vlečnic (od tega dva tekoča traka za otroke) vas popeljejo po različnih progah, kjer bo zagotovo užival vsak smučar.

Bolj izkušeni smučarji se boste bolje počutili na Podkorenu

Proge so primerne tako za začetnike kot že izkušene smučarje. Slednji se bodo najbolje počutili v Podkorenu, kjer je tekmovalni poligon, na katerem se vsako leto odvija tekma za Svetovni pokal v alpskem smučanju. Vsi začetniki in mlajši obiskovalci pa lahko izbirajo med vlečnicami, ki so poimenovane po Vandotovih junakih – Kekec, Mojca, Rožle, Tinkara, Pehta, Bedanec.

Za vse tiste, ki šele spoznavate prve zavoje je na voljo tudi kar nekaj smučarskih šol, poleg tega pa si lahko na samem licu mesta izposodite tudi smučarsko opremo. Poskrbljeno je tudi za najmlajše, saj sta na voljo kar dva tekoča traka, eden v Kranjski Gori, drug na Podkorenu.

Velika prednost je ta, da ima smučišče Kranjska Gora do zgodnjega popoldneva obilico sonca, Podkoren je bil kljub lepemu sončnemu dnevu v senci, a me to ni ravno zmotilo, saj je večino smučarjev tako raje, smučalo na progah obsijanih s soncem, tako je bil Podkoren precej prazen.

Na »glavni plaži « pravi raj za družine z majhnimi otroci

Zaradi svoje tradicije in ponudbe velja za številko ena med družinam prijaznimi smučišči. V Kranjski Gori se boste vsi skupaj verjetno najbolj zabavali na “glavni plaži ”, kjer se nahajata dva krajša tekoča trakova za otroke vratca in Kekec ter prijatelji. Ob njih je pas z dvema zelo položnima progama, primernima za čisto prve korake na snegu. Tekoči trak je plačljiv.

Koče na obrobju plaže poskrbijo za hrano in pijačo, nekatere imajo na svojem vrtu tudi igrala.

Glavna prednost Kranjske Gore je urejena infrastruktura in zabava za vso družino, tudi mladi se bodo v kranjski gori počutili dobro, saj lahko poleg smučanja izkoristijo še druge aktivnosti na snegu. 

Najmlajši lahko sami, s starši ali v varstvu naših varušk uživajo v zimskem vrtcu, se tam igrajo, gledajo televizijo, rišejo – počnejo ogromno zanimivih stvari. Otroški vrtec se nahaja v prostorih hotela Alpina v Kranjski Gori.

V otroškem kotičku bo poskrbljeno za varstvo in animacijo otrok, starši pa boste lahko brezskrbno uživali v zimskih radostih. Varstvo otrok poteka od 9.00 do 14.00. Več > > >

 

Gneči na "plaži " se starši z smučarji začetniki lahko izognete

Izpostavila bi dve pomanjkljivosti smučišča. Prva je ta, da je na »kranjskogorski plaži « malo večja gneča, saj je pri izteku smučišča, poleg tega pa so tam še otroci, ki se učijo smučati in tisti, ki se zadržujejo le v okolici restavracij. Če torej obiščete Kranjsko Goro z majhnimi otroki, ki se šele učijo smučati in ne marate gneče, je alternativa KG ta, da se odpeljete naprej do Podkorena, kjer se na položnejših progah prav tako nahaja tekoči trak.

Poleg tega pa se mi zdi, da je ob smučišču precej slabo poskrbljeno za sanitarije, saj so te precej slabo označene in jih je potrebno kar malo poiskati. To pa je bila edina slabost, ki mi je v oči padla med obiskom smučišča. 

Podrobno karto smučišča si lahko ogledate tukaj > > >

Tekači na smučeh imajo na voljo okrog 40 km prog

V okolici je na voljo 40km prog za tek na smučeh. Odlično vzdrževane in med smučarji tekači priljubljene proge potekajo od središča Kranjske gore, mimo Planice in skozi dolino Tamar. Urejene tekaške proge so tudi v okolici Gozd Martuljka in v Mojstrani.

Možen je tudi najem tekaške opreme in učitelja teka na smučeh.

Ker tekaških prog tokrat nismo preizkusili, si za boljši občutek, kakšno je stanje v Kranjski Gori, lahko ogledate v spodnjem videu:

Smučanje v nočnem času je v Kranjski Gori zelo priljubljeno

Sistem nočne smuke ostaja v Kranjski Gori isti kot prejšnje sezone, na podlagi ustaljene dolgoletne tradicije. Najprej se popravi in uredi proge, potem pa se ob sedmih prižgejo luči in že se lahko spustite po smučišču! Žarometi so postavljeni ob progi Dolenčev Rut, Kekec in ob progi Velika Mojca. Kot največjo prednost njihove nočne smuke izpostavljajo lahko dostopnost smučišča po normalnem rednem delovnem času večine zaposlenih v Sloveniji (bližina Ljubljane in ostalih večjih Gorenjskih mest), poleg tega pa poudarjajo: »Nočna smuka je pri nas vključena tudi v nakupu sezonske in več - dnevnih vozovnic, « pravijo in dodajajo, da se v nočnem času odvija tudi veliko raznovrstnih tekmovanj.

Posebnost Kranjske Gore pa je tudi eskimska vas na samem smučišču. Spremljajte Facebook in tam boste izvedeli, kdaj bo eskimska vas zaživela v letošnji sezoni > > >

Cene smučarskih vozovnic za letošnjo sezono

Smučarske karte sezona 2017/2018 (Dnevne in nočne) > > >

Če je snega dovolj, obratujeta tudi 'podružnični ' vlečnici v Mojstrani in Planici.

Cenik Mojstrana > > >

Cenik Planica > > >

V Kranjski Gori je vsako leto pestro dogajanje, tako pozimi kot poleti

Spodaj lahko najdete kar nekaj zanimivih dogodkov, ki se bodo odvijali v letošnjem letu:

DOGODKI, KI SE BODO LETOS ODVIJALI V KRANJSKI GORI:

 • V marcu 57. Pokal Vitranc s spremljevalnim zabavnim programom (3. – 4.3.2018)
 • Odbojko na snegu (Snowvolleyball) (9.- 10.3.2018)
 • Tradicionalni FIS Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih Planica 2018 (22.3. – 25.3. 2018)
 • IMBA Europe Summit 2018 (20-22.4.2018).
 • Redbull Goni Pony (26.5.2018)

Junij:

 •  Trail Days, kolesarski festival (31.5 - 3.6.2018)
 •  OD 7. do 10.6.2018 Kranjska Gora gosti SIW - Slovenska turistična borza (Slovenian Incoming Workshop – SIW), največji poslovni dogodek slovenskega turizma.
 •  IXS downhill race, UCI C1 kategorija
 • Trans Julius 2018: MTB enduro adventure
 • 24. Tek na Vršič - Andrejčkov tek
 •  Kekčev vikend

Julij:

 • Mednarodni filmski festival Kranjska Gora – letošnje leto že tretjič in sicer od 26.7. do 4.8.2018,
 • Ruski vikend, ki poteka 28. in 29.7.2018.

Kranjska Gora je v poletnem času pravi raj za kolesarje

Kranjska Gora v poletnem času slovi kot raj za kolesarje saj razpolaga z eno lepših daljinskih kolesarskih tras, poleg le-te pa ponuja Bike Park in prvo legalizirano enoslednico Robe Twist. Poleg tega pa je odlična destinacija za ljudi, ki radi uživajo v naravi in gorah. Lahko dostopni vrhovi Julijskih Alp in dobro označene poti so razlog, da destinacijo obiskuje vedno več pohodnikov, gornikov in ostalih aktivnih. Destinacija pa ponuja še veliko več. Ogromno naravnih in kulturnih lepot in vrednot, ki jih v poletnem času lahko obišče vsak slehernik: jezero Jasna, ki je odlična za ohladitev nog po pohodu, lahko se spustite po najbolj strmem zipline-u v Planici ali pa poizkusite pobegniti iz bivaka pri Slovenskem planinskem muzeju.

Adrenalinski navdušenci lahko poizkusijo padalstvo in pa novonastale ferate v Mojstrani in Hvadniku.

Za vse romantike je poskrbljeno z Romantično potjo do jezera Jasne, za rekreativne športnike pa s trimstezo vzdolž Romantične poti.

Z destinacijskim avtobusom se gostje lahko zapeljejo do Mojstrane, kjer ne smejo izpustiti doline Vrat s slapom Peričnikom, pa potem do Planice, kjer si ogledajo skakalnice, Zelencev, jezera Jasne.

Značke: Aktivnosti, Smučanje
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ