Planinska koča Mrzl`k

Planinska koča Mrzl`k
18.10.2022 AVTOR: Maja Vojska
Planinska koča Mrzl'k se nahaja le nekaj metrov pod vrhom Mrzlika, zgrajena je bila leta 2015 neposredno zraven rapalske meje.

Planinska koča Mrzl`k (971 m)

Lokacija: Škofjeloško, Cerkljansko in Idrijsko hribovje s Trnovskim gozdom

GPS podatki postojanke: 46,063210° N, 14,054869° E

Obratovalni čas: Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih (z izjemo prvega novembra), lahko pa tudi med tednom za skupine ob najavi.

Kontaktni podatki:

Telefon: 041 218 723

Elektronska pošta: pdziri@pzs.si

Spletna stran: www:pdziri.si

Nastanitev:

skupna ležišča – 15 v dveh sobah.

Izhodišča za dostop: Žiri, Spodnja Idrija, Sovodenj, Ledine

Ture v bližini: Planinska koča na Ermanovcu, Sivka, Bevkov vrh

Planinska koča Mrzl 'k je na Slovenski planinski poti in stoji med kočo na Ermanovcu in kočo na Hleviški planini nad Idrijo na nadmorski višini 971 metrov.

Planinsko društvo Žiri je junija 2015 otvorilo planinsko kočo na Mrzl 'k (971 m). Zgradili so jo na temeljih nekdanje italijanske kaverne ob rapalski meji pod Mrzlim vrhom.

Planinska koča Mrzl 'k stoji v bližini ceste Mrzli vrh –Sovodenj. Mimo nje potekajo planinske obhodnice Slovenske planinske poti, Via Alpina, Loška planinska pot ter številne kolesarske poti.

Koča obratuje ob koncih tedna in ob praznikih. Obiskovalcem daje prijetno zavetje in bivanje, oskrbnik koče pa jim v času odprtja nudi jedi na žlico, klobaso v zaseki, »ocvirkovko « in druge za planince odlične jedi.




Ne le pri pohodnikih, priljubljena tudi pri kolesarjih

Kot pravijo na PD Žiri, je koča precej nova, ampak menijo, da je vredna obiska. Predvsem zato, ker je del SPP in ta del ni prav dosti obiskan. Kar je vsekakor škoda, saj poteka tudi ob rapalski meji, na drugi strani pa se razgledi razprostirajo na vse strani.

Najboljši čas za obisk bi lahko bila zgodnja pomlad, ko cvetijo podleski, Mrzli vrh je v tem času povsem vijoličen. V poletnem času je v okolici koče mnogo turnih in tudi cestnih kolesarskih tur predvsem za tiste, ki se ne bojijo raziskovati praznih cest in poti.

Kot poudarjajo, bi obisk zelo priporočali tudi družinam, saj je koča lahko dostopna. V okolici koče se da narediti lahke ture, ki jih lahko zelo preprosto skrajšamo z avtom, saj je okolica dobro prepredena s cestami.

Od koče se nam odpre lep pogled na sosednji Mrzli vrh (Loncmanova Sivka), Sivko in okoliško hribovje. Pred kočo najdemo skrinjico z vpisno knjigo in žigom.

Kot zanimivost – ob koči so planinci uredili tudi rastlinsko čistilno napravo, ki na naraven način čisti odpadne vode iz koče. Rastlinske čistilne naprave so primerne predvsem tam, kjer razgibanost pokrajine ali druge okoliščine ne dopuščajo priklopa na javno omrežje, ohranjanje pristne neokrnjene narave pa veleva, da človeške dejavnosti ne vplivajo negativno na okolje.



Značke: Postojanke
Ključne besede:
revija NaProstem +
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ