PLANINSKI BONTON: V gorah za seboj puščamo le odtis svojih čevljev

PLANINSKI BONTON: V gorah za seboj puščamo le odtis svojih čevljev
03.08.2022 AVTOR: Maja Vojska
Začenja se sezona, ko Slovenci radi pobegnemo v hribe. A nikar ne pozabite na pohodniški bonton: Spoštujte gore in obiskovalce, ki jih srečate na poti, ter poskrbite, da za vami ne bo ostalo razdejanje.
  1. Spoštuj naravo: Gore niso smetišče, zato imejte v nahrbtniku vedno vrečko v katero boste spravili odpadke.
  2. Spoštuj soplanince: V hribih nisi sam, zato moraš biti uvideven tudi do ljudi, ki jih srečaš. Pozdravi jih in bodi prijazen, če kdo potrebuje pomoč mu jo ponudi in bodi uvideven do tistih, ki se v hrib vzpenjajo počasneje.
  3. Ne nabiraj gorskega cvetja. Spoštujmo predpise o nabiranju gob in rož. Zapomni si: Naravo spoznavamo z vsemi čutili, spomine pa shranimo v mislih in fotoaparatu.
  4. Bodimo čim bolj tihi: Hrup, kričanje in glasba motijo živali pri prehranjevanju in počitku. Še posebej so občutljive v času parjenja, vzreje mladičev in pozimi.
  5. Bodi obziren: Ob srečanju planincev na ozki stezi imajo prednost vedno tisti, ki sestopajo. Planinci, ki se vzpenjajo se umikajo hitrim planincem, ki gredo s ture.
  6. Za počitek izberi primeren prostor: Predvsem če hodite v skupinah, se prilagodite najšibkejšemu. Če eden od planincev v vaši skupini potrebuje počitek, se ustavite na primernem mestu, kjer boste lahko počivali vsi. Seveda pa pazite, da pri tem ne ovirate drugih planincev.
  7. Parkiraj in vozi se le po označenih mestih: Avto pustite ob vznožju hriba, kjer je predviden prostor za parkirišče. Nikar se ne vozite po planinskih poteh (tudi, če so dovolj široke), saj boste s tem motili ostale planince, vznemirjali živali in s tem boste lahko uničili gorsko rastlinje.

In seveda ne pozabite: »V GORAH ZA SEBOJ PUŠČAMO LE SLEDI SVOJIH ČEVLJEV! «

Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ