Sedem rekordnih svetovnih rek

Sedem rekordnih svetovnih rek
30.03.2022 AVTOR: Matej Luzar
Pri Red Bull-u so izbrali sedem rek, ki vsaka s svojo posebnostjo veljajo za rekorderke med mogočnimi vodnimi tokovi.

Seznam so oblikovali na podlagi sedmih lastnosti: globine, nadmorske višine, temperature, strmine oziroma slapov, dolžine podzemnega toka, umazanosti in valovanja.

Najgloblja reka na svetu: Kongo

uploaded


Reka Kongo se z dolžino 4700 kilometrov uvršča na drugo mesto med afriškimi rekami, kar pa jo dela zares posebno, je njena globina, ki na določenih mestih znaša kar 250 metrov, s čimer je najgloblja na svetu. Kljub številnim nevarnim vrtincem, ki so dovolj veliki, da bi lahko pogoltnili čoln, privablja kajakaše, ki jim običajne divje vode niso dovolj. Na zgornji fotografiji se z nevarnim vrtincem spopada Steve Fisher.

Najvišja reka na svetu: Yarlung Tsangpo

uploaded


Yarlung Tsangpo izvira na nadmorski višini 4500 metrov na ledeniku Angsi v zahodnem Tibetu. Kljub višini pa presenetljivo ni najbolj mrzla.

Najbolj mrzla reka na svetu: Neretva

uploaded


Da, Yarlung Tsangpo premaga reka Neretva, katere temperatura se giblje le malo nad lediščem, čeprav glede na njeno lokacijo – izvira v Bosni in Hercegovini ter skozi Hrvaško teče do Jadranskega morja – marsikdo misli ravno nasprotno. Razlog na nizko temperaturo vode se skriva v treh ledenikih, ki napajajo reko in hkrati skrbijo za stalen dotok mrzle vode.

Najstrmejša reka na svetu: Rio Santo Domingo

uploaded


Pravzaprav so strmi in nevarni slapovi, res pa je, da le malo rek na svetu teče tako strmo navzdol. Na najstrmejšem odseku namreč v samo enem kilometru izgubi kar 400 višinskih metrov, slapovi pa so visoki tudi po več kot 20 metrov. Dodatno težavo predstavljajo mamilarski karteli, ki se nahajajo na tem področju in obiskovalcev ne vidijo preveč radi.

Najdaljša podzemna reka: Sac Actun

uploaded


Sac Actun teče skozi podzemne jame srednjeameriškega polotoka Jukatan, kljub temu, da je dolga 153 kilometrov, pa so jo odkrili šele leta 1987.

Najbolj umazana reka na svetu: Citarum

uploaded


Neslavni rekord si je ta 300-kilometrska indonezijska reka prislužila po zaslugi petih milijonov ljudi, ki živijo ob njej, in 2000 industrijskih obratov, ki vanjo spuščajo industrijske odplake. Plast odpadkov je na nekaterih mestih tako debela, da lahko po »vodi« preprosto hodimo. V preteklosti so jo že poskušali očistiti, a žal neuspešno.

Reka z najmogočnejšimi valovi: Amazonka

uploaded


Plimovanje valov ne ustvarja le na morju, ampak tudi na reki Amazonki. Razlog je najverjetneje v njenem toku, ki je največji na svetu. Deskarski raj pa to vseeno ni, saj morebitne pogumneže med drugim čakajo krokodili in piranje, ki niso nujno boljša družba od morskih psov.

Značke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ