Skrivnostna in divja Lika

Skrivnostna in divja Lika
29.08.2023 AVTOR: Sporočilo za javnost

Lika, redko poseljena hrvaška regija, vas vabi na nepozabno aktivno doživetje v objemu naravnih lepot, divjih terenov in bogate kulturne dediščine.

Če iščete destinacijo, kjer lahko raziskujete nove poti, se preizkusite v adrenalinskih aktivnostih in uživate v čudoviti naravi brez odvečnih olepšav, je Lika pravi naslov za vas. Predstavljamo vam top aktivnosti in naravne lepote, ki jih ponuja ta čudovita hrvaška regija.

Aktivno raziskovanje naravnih zakladov
Dva od osmih hrvaških narodnih parkov sta ponosno doma v Liki. Plitviška jezera, naravno čudo s svojimi kristalno čistimi jezeri, slapovi in naravnimi bazeni, predstavljajo oazo miru in pristne naravne lepote. Severni Velebit, narodni park z razgibanim terenom in raznoliko rastlinsko in živalsko dediščino, pa je raj za ljubitelje narave in planin.

Vzpon na Velebit, eno od najlepših gorovij v Evropi, je vrhunsko doživetje za vse ljubitelje hribov in gora. Prepleten s čudovitimi razgledi in obogaten s pohodniškimi potmi za različne stopnje kondicije, Velebit ponuja avanturo za vsakogar. Za tiste, ki bi radi raziskali naravne lepote na dveh kolesih je tu mreža kolesarskih poti, ki se vijejo skozi gozdove, doline in vasi, ponujajoč edinstven vpogled v življenje Like. Planinarjenje in pohodništvo pa sta popolna načina, kako se resnično približati naravi in odkrivati skrite kotičke in vrhunske razglede te prelepe regije.

Edinstvena vodna pustolovščina, na reki Gacki

Splača se vzeti odmor od vsakodnevnega vrveža in se prepustiti mirnim tokovom reke Gacke. Za to dogodivščino ne potrebujete izkušenj ali posebne priprave. Samo vzemite veslo v roke, se napolnite s pozitivno energijo in se odpravite na edinstveno vodno potovanje.

Reka Gacka slovi po svoji tišini in nudi popolno okolje za mirno veslanje. Ena od priljubljenih poti, znana kot '5 Bridges Route', se razteza na 8 kilometrih in vam bo vzela približno 2 uri in pol. Kajake in kanuje si lahko izposodite v slikovitem Prozorju pri Otočcu, ki je oddaljen le 130 km od Zagreba. Reka Gacka je ena izmed najčistejših rek na svetu. Je izjemno čista in bogata s kisikom, kar omogoča rast raznolike vodne vegetacije. Ta vključuje mahove, alge in druge rastline, ki dodajajo izjemno barvitost pokrajini. Njene bregove krasijo bujni gozdovi, prelepi pašniki in travniki. Med sprehodom ali kolesarjenjem boste lahko občudovali naravno lepoto, opazovali vodne ptice in ribe ter se prepustili miru.

Posebnnost reke Gacke so postrvi, ki rastejo izjemno hitro, zaradi obilice hrane in kisika v vodi. Zato se reka Gacka uvršča med priljubljene destinacije za ribolov, zlasti za muharjenje.

Odkrijte okuse narave z gora in morja Liška kulinarika

Liško-senjska županija vas bo navdušila tudi s svojo bogato kulinariko. Okusi od morja do gora se prepletajo v jedeh, ki očarajo vaše brbončice. Okusite sveže ribe, oljčno olje, paško jagnjetino, sušeni pršut, ličke postrvi in še veliko več. V kombinaciji z bogato naravno kuliso in svežimi sestavinami je to resnično gurmanska pustolovščina.

V Liko po pravo pustolovščino

Če iščete aktivni oddih, kjer narava prevzame vajeti, kjer lahko odkrijete skrite kotičke in uživate v pristnih okusih ter naravnih doživetjih, je Lika destinacija, ki je vredna vašega raziskovanja. Od pohodništva in kolesarjenja do raziskovanja narodnih parkov in kulinarike – v Liki se skriva prava avantura, ki že čaka, da jo odkrijete.

Festival Jesen v liki

Gospić, srce Like, bo med 29. oktobrom in 1. novembrom 2023 gostilo edinstven dogodek - Jesen v Liki. Ulice Gospića bodo zaživele z barvitostjo prebivalcev in bogato tradicijo, ki jo prinaša ta priljubljeni festival.

Na dogodku se bo predstavilo več kot 350 razstavljavcev, ki bodo obiskovalcem predstavili izbor avtohtonih kmetijskih, živilskih, uporabnih in okrasnih izdelkov, navad in običajev, ki odražajo dušo Like in njenih prebivalcev.

Festival v Gospiću je odlična priložnost za povezovanje s lokalnimi ustvarjalci, ki bodo svoje unikatne izdelke delili s širšo javnostjo. Poleg tega bo dogodek osvetlil dediščino in tradicijo Like, obiskovalcem pa omogočil vpogled v bogato kulturo tega kraja.

Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ