Turno smučanje - od rekreativnega razmaha do olimpijskega sna

Turno smučanje - od rekreativnega razmaha do olimpijskega sna
28.02.2018 AVTOR: Maja Vojska
Turno smučanje je vse bolj priljubljeno, prav tako raste zanimanje za tekmovalno panogo, ki se ji obeta premiera na zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu.

Pred kratkim smo objavili tudi intervju o turni smuki z ljibiteljem turne smuke in alpinistom Mihom Hauptmanom. Preberite več > > >

V Sloveniji korenine turnosmučarskih tekmovanj segajo v leto 1927, od leta 2004 tekmovalci merijo moči tudi v slovenskem pokalu in se udeležujejo mednarodnih tekem na najvišji ravni, kjer je največje uspehe dosegel Nejc Kuhar. Na prihajajočem državnem prvenstvu v turnem smučanju, ki bo 3. in 4. marca na Zelenici, se bodo lahko na tekmovalni trasi preizkusili tudi rekreativni turni smučarji in morda v sebi prebudili tekmovalno strast. 

Prva tekma v turnem smučanju se je odvijala leta 1927

Za prvo slovensko tekmo v turnem smučanju se šteje Triglavski smuk leta 1927, ki so ga nato prirejali vse do leta 1950, med prvimi Slovenci, ki so se od osemdesetih let dalje udeleževali tekem v Italiji, pa so bili gorski reševalci, alpinisti z dobro kondicijo in odličnim smučarskim znanjem. "Leta 1996 smo na Jezerskem organizirali prvo turnosmučarsko tekmovanje v Sloveniji, po vzoru italijanskega Rallyja: pohod, dolg približno tri do štiri ure, šprint in veleslalom. Tekmovali smo v parih. Pot je morala biti prehojena v določenem času, za končno uvrstitev sta štela čas šprinta in čas veleslaloma, ki sta bila preračunana v točke po določenem algoritmu.

turno_smucanje_milan_senk_foto_primoz_senk

Milan Šenk, vodja slovenskega pokala v turnem smučanju (foto Primož Šenk)

Tekmovalo se je v moški, ženski in mešani kategoriji. Že naslednje leto so Tržičani organizirali podobno tekmovanje na Zelenici, pozneje pa so nastala še druga tekmovanja po Sloveniji, " se spominja Milan Šenk iz GRS in TTSO PD Jezersko, skupaj s Tonetom Karničarjem prvi državni prvak v parih, in sicer leta 2004, ko je bilo prvič organizirano državno prvenstvo Slovenije v parih. "V tej sezoni smo tudi prvič tekmovali za slovenski pokal. Združili smo pet tekem, za pokal pa so štele štiri najboljše uvrstitve. Navdušenje za tekmovalno turno smučanje je raslo, zdaj vsako leto tekmujemo za slovenski pokal in državna prvenstva, tako posamično, v parih, kot tudi v vzponu, v štirih kategorijah: člani, ženske, veterani in mladinci. Tekmovanj se udeležuje okrog 40 tekmovalcev, na Jezerskem jih v povprečju tekmuje med 60 in 70. Zanimivo je, da je zadnja leta približno enako število tekmovalcev med člani in veterani nad 45 let, " doda Šenk, član Komisije za gorske športe PZS in vodja slovenskega pokala v turnem smučanju.

Komisija za turno smučanje se je ustanovila veliko kasneje

Leta 2002 je bila pri Planinski zvezi Slovenije ustanovljena Komisija za turno smučanje, ki jo je leta 2012 nasledila Komisija za gorske športe, pod okriljem katere delujeta tekmovalno turno smučanje in ledno plezanje. Po letu 2004 se je za Slovence začelo obdobje mednarodnih tekem na najvišji ravni, od udeležbe na svetovnih in evropskih prvenstvih do nastopov na tekmah za svetovni in evropski pokal. Najuspešnejši slovenski tekmovalec je Nejc Kuhar (Društvo za razvoj turnega smučanja), ki že vrsto let drži stik s svetovnim vrhom, ob njem so uspešno tekmovali tudi Anže Šenk (TTSO PD Jezersko), prvi državni prvak posamično leta 2006, Matjaž Mikloša (TSK Olimpik), odličen v vzponu, in Luka Mihelič (TSK Olimpik), v zadnjem času vidno napreduje Luka Kovačič (TSK Olimpik), v ženski konkurenci pa je največje uspehe na mednarodni ravni dosegla Karmen Klančnik Pobežin (TSK Olimpik). Leta 2016 je tekmovalno turno smučanje postalo šport, priznan s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja, kar mu daje možnost, da se predstavi na zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu. Po Kuharjevih besedah bo turno smučanje tako "postalo prepoznavnejše, predvsem za mlade, ki jih v naših vrstah manjka, pa bo lahko tudi velika spodbuda za ukvarjanje s tem športom s ciljem nastopa na olimpijskih igrah ”.

turno_smucanje_nejc_kuhar_foto_nejc_kuhar

Nejc Kuhar, najuspešnejši slovenski tekmovalec v turnem smučanju (foto Nejc Kuhar)

Najuspešnejši slovenski turni smučarji

Nejc Kuhar se je v svetovnem pokalu v članski konkurenci najvišje zavihtel do 5. mesta, na svetovnem prvenstvu je njegova najboljša uvrstitev 8. mesto, oboje v njegovi paradni disciplini vzpon, tekmuje pa tudi posamično in v parih. Doma je serijski zbiralec naslovov državnega prvaka, v zadnjem desetletju ga je na državnem prvenstvu (lani v vzponu) uspel premagati le Luka Kovačič, ki tudi v mednarodni konkurenci - na tekmi svetovnega pokala 9. februarja v Franciji je v vzponu dosegel 4. mesto med mlajšimi člani in 15. med člani - sledi Kuharjevim uspehom. Najuspešnejšemu slovenskemu turnemu smučarju zadnja leta izziv predstavljajo tekme svetovnega pokala, slovenski pokal pa je zanj dober trening. Letos bo svoje znanje in izkušnje z največjih tekmovanj delil tudi na domačem terenu, saj bo na Zelenici, ki je sicer tradicionalno prizorišče državnega prvenstva, na njegovo pobudo letos prvič organizirana dvodnevna preizkušnja: "Novost je predvsem dvodnevno tekmovanje in pa trasa posamične tekme, ki smo jo želeli približati težavnosti tekem v tujini. Razlog je seveda tudi to, ker bo tekma v prihodnji sezoni verjetno del Alpskega pokala, za v prihodnje pa ne skrivamo niti ambicij po izvedbi svetovnega pokala. " V Alpskem pokalu so združene tekme v Avstriji, Nemčiji in Italiji, največje klasike v tekmovalnem turnem smučanju.

turno_smucanje_begunjscica_foto_nejc_kuhar

Turnosmučarsko priljubljena Begunjščica bo tudi del trase tekme Zelenica Ski Raid, ki bo hkrati državno prvenstvo v turnem smučanju in tekma slovenskega pokala ter izziv za rekreativne turne smučarje (foto Nejc Kuhar)

Ta vikend tekma na Zelenici!

Zelenica Ski Raid je stalnica, a hkrati novost na slovenskem turnosmučarskem koledarju. Prvi marčevski konec tedna, 3. in 4. marca, se bodo tekmovalci na Zelenici in okoliških gorah pomerili na državnem prvenstvu v turnem smučanju (v vzponu in posamezno), rekreativnim turnim smučarjem pa je letos prvič namenjena hobby preizkušnja po trasi tekme, a brez merjenja časa.

"Želja organizatorjev je, da pripravimo tekmi, ki bosta povsem primerljivi s tekmami v svetovnem pokalu. Sobotna tekma v vzponu bo kratka in hitra, z Ljubelja do koče na Zelenici. Zelo zanimiva bo nedeljska posamična tekma, ki bo tekmovalce vodila prek vrha Begunjščice, po Smokuškem plazu v Završnico in nato po južnem pobočju Vrtače do slikovite rame na jugovzhodnem grebenu Vrtače. Sledil bo spust čez Suho rušje in zaključni vzpon do Planinskega doma na Zelenici. Vmes bosta tudi dva odseka za pešačenje, na vrhu Šentanskega plaza in pod ramo Vrtače. V primeru ugodnih snežnih in vremenskih razmer se nam obeta lepa tekma s konfiguracijo, kot je značilna za tekme svetovnega pokala, " poudarja Nejc Kuhar in še posebej nagovarja rekreativne turne smučarje, ki jih je tudi v Sloveniji vse več: "Rekreativce želimo privabiti predvsem z namenom, da se preizkusijo na trasi tekme, uživajo v družbi in spotoma še spodbujajo tekmovalce. Za vse rekreativce, prijavljene v hobby kategorijo, pripravljamo tudi posebno žrebanje bogatih praktičnih nagrad s smučmi, pancarji in drugim. "


Tekmovanje na Zelenici, ki ga organizirajo Društvo za razvoj turnega smučanja, ŠD Lom, GRS Tržič in PD Tržič, prijave pa sprejemajo do 1. marca, predstavlja tudi dve postaji slovenskega pokala 2018 v turnem smučanju. Ta se je z memorialom Luke Karničarja in Rada Markiča začel 27. januarja na Jezerskem, 17. februarja bo turni smuk po dolini Završnice, Zelenica Ski Raidu, ki bo 3. in 4. marca, pa 11. marca sledi še memorial Staneta Veninška in Marka Lihtenekerja na Okrešlju.

 

Napisala: Manca Čujež

www.pzs.si

Značke: Aktivnosti, Smučanje
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ