V Cerknem so odprli prvo geotermalno učno pot pri nas

V Cerknem so odprli prvo geotermalno učno pot pri nas
29.01.2019 AVTOR: M.V.

Učna pot je namenjena spoznavanju geotermalne energije in ogledom pojavov v naravi.

Več o termalni poti >>>

Občina Cerkno ima bogato tradicijo izkoriščanja geotermalne energije. V okviru projekta GRETA je tako vzpostavljena prva geotermalna učna pot v Sloveniji. Geotermalna energija je energija, ki je shranjena v obliki toplote pod trdnim zemeljskim površjem, že od globine 0,8 m pod površjem in globlje. Na njej začnemo s spoznavanjem geotermalne energije na površju in se postopoma spoznamo s pojavom do globine 20, 100 in 2000 m. Spoznamo različne kamnine, ki jih je na različnih globinah prevrtala najgloblja vrtina. Seznanimo se, kako dobro kamnine prevajajo toploto in kako se približno izračuna energija, ki jo iz njih lahko dobimo in kako jo zajamemo.

Zanimivosti na učni poti:
  • Temperatura zraka je pozimi lahko krepko pod ničlo, dva metra pod površjem pa ne pade pod nič stopinj. Medtem ko je poleti zunaj lahko 30 stopinj ali več in nam je že pošteno vroče, dva metra pod površjem temperatura ne preseže 15 stopinj.
  • V preteklih letih je leseno brunarico obiskalo 3000 učencev s šol po vsej Sloveniji, z geotermalno učno potjo jih bo gotovo še več.
  • Pod parkiriščem večnamenskega centra v Cerknem je 12 vrtin – geosond. Iz tega geotermalnega polja pridobijo 128 megavatnih ur energije na leto za ogrevanje in štiri megavatne ure za hlajenje. S tem prihranijo več kot 11.000 litrov kurilnega olja na leto.
Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ