V Cerknem začetek bojev v orientacijskem teku

V Cerknem začetek bojev v orientacijskem teku
22.08.2018 AVTOR: M.V., FOTO: OK Azimut

Cerkno bo od danes do nedelje gostilo 8. prvenstvo jugovzhodne Evrope v orientacijskem teku

Gostitelji iz Orientacijskega kluba Azimut pričakujejo več kot 800 tekmovalcev iz več kot 30 držav, ne le s stare celine.

Udeležbo so napovedali tudi tekmovalci iz Nove Zelandije, Kanade in Hong Konga. Slovenija je redko gostiteljica velikih mednarodnih tekmovanj, saj je doslej organizirala samo mladinsko evropsko prvenstvo leta 2006.

Tekmovanja na srednji in dolgi progi ter v sprintu in štafetah bodo potekala v Cerknem, Idriji in Črnem vrhu nad Idrijo, združena pa bodo s tradicionalnim tekmovanjem pokal Cerkno, ki ga letos organizirajo že dvajsetič.

OK Azimut deluje predvsem na Cerkljanskem in Idrijskem. V letu 2015 je svoje delovanje razširil tudi na Tolminsko, tradicionalno pa povezuje tudi orientaciste iz Žiri in bivše člane, ki so raztreseni širom po Sloveniji in svetu...

Tekmovanja se bodo udeležili tudi najboljši!

Na tekmovanju bodo nastopili vsi najboljši tekmovalci s področja jugovzhodne Evrope, med udeleženci preostalih držav pa bo največje ime nedvomno Novozelandec Tim Robertson, srebrn z zadnjega svetovnega prvenstva v Latviji.

Med Slovenci imajo največ možnosti za dober rezultat Andraž Hribar (OK Brežice), ki največ stavi na dolge proge, Nuša Jeram (OK Azimut), domačinka, ki je letos že izboljšala najboljši slovenski dosežek na SP, Mark Bogataj (OK Azimut), ki še kot mladinec nase opozarja z vrhunskimi predstavami, ter Matic Blaž in Katja Babič (OK Komenda), ki s svojimi predstavami v mlajših mladinskih kategorijah dvigujeta letvico vsem naslednjim generacijam.

Orientacija ali tekaški šah

Orientacijski tek je predvsem v centralni in severni Evropi zelo razvit šport, izvira pa iz Skandinavije, kjer je eden od najbolj prepoznavnih nacionalnih športov.

Šport pooseblja starogrško olimpijsko geslo "Zdrav duh v zdravem telesu", nekateri pa ga imenujejo tudi tekaški šah, saj so intelektualne in značajske sposobnosti enakovreden faktor fizični sposobnosti pri doseganju vrhunskih rezultatov.

Orientacijski tek je kombinacija teka in orientacije po gozdu. Vsak tekmovalec dobi na začetku preizkušnje podroben zemljevid z vrisanimi kontrolnimi točkami, ki jih mora najti v predpisanem vrstnem redu. Pomaga si lahko samo s kompasom in zemljevidom, pri sebi pa ima tudi elektronski čip, na katerega se na posamezni točki zapiše, kdaj je bil na njej.
Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ