Postojanke - Bregarjevo zavetišče na planini Viševnik

Bregarjevo zavetišče na planini Viševnik

Zaradi izredne slikovitosti in lepih razgledov sodi Viševnik med naše najlepše planine.

Višina: 1620
Lokacija:
Gorovje: Julijske Alpe
Geo točka: 46,3059120 °N / 13,8173246 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Obratovalni čas: Od junija do septembra vsak dan.

Kontaktni podatki:

  • Telefon: 031 270 884,041 311 070
  • Elektronska pošta: gabrijel.jelovsek@gmail.com

Nastanitev:

  • Skupna ležišča in ležišča v sobah – 16

Izhodišča za dostop: Stara Fužina, Savica (slap)

Ture v bližini: planina Dedno polje (30 min), planina Ovčarija (1.10 h), Pršivec ( 0.45 h)


Malokdo pa ve, da na planini stoji tudi planinsko zavetišče, ki med poletno sezono nudi okrepčilo in prenočišče v nekdanji sirarni.

V poletni sezoni, med začetkom junija in koncem septembra, člani društva pridno dežurajo v zavetišču in sprejemajo goste preko celega tedna. Tam se lahko okrepčate, pa tudi prespite. Ob napovedi večje skupine pa društvo odpre zavetišče tudi zunaj sezone.

Bregarjevo zavetišče na planini Viševnik stoji na travnatem prevalu, s katerega se na južno stran odpira prelep pogled na bohinjske gore, na zahodno stran pa so Stadorski Orliči in čudovit, a težko dostopen Vrtec (nemarkiran). Na severno stran pa se nam od klopce nad zavetiščem odpira pogled na očak Triglav s sosedi. Na planini je tudi voda in obilo paše za živino.

Vredno je obiska, saj tam vedno najdete gorski mir

Zavetišče je vredno obiska tudi zato, ker je rahlo odmaknjeno od glavne poti proti Sedmerim jezerom in je zato pot manj obljudena. Pot po dolini pod Grivo mimo planine Ovčarija je vedno vsa v cvetju, saj je tu še veliko neokrnjene narave vse tja do Sedmerih jezer.

V zavetišču so vedno prijazni in veseli vsakega gosta. Tudi prenočevanje tam je nekaj posebnega, čudovit je pogled na nočno nebo, na katerem žari na milijone zvezd in luna. Od zavetišča je lep sprehod na Zgornji Viševnik, ki je vse poletje odet v cvetje. Tudi sprehod na Pršivec je poplačan s čudovitim pogledom po bohinjskih gorah in pogledom na Bohinjsko jezero, na drugi strani na Triglavsko pogorje z našim očakom na čelu. Na zahodu pa pogled seže na oddaljen Krn in druge vršace. Še kar nekaj lepih izletov je v okolici, zato tudi družinam priporočajo večdnevno bivanje v zavetišču. Poleg zavetišča imajo na voljo tudi prenočevanje v tako imenovanem hotelu BUM, ki je zelo primeren za družine, ki si želijo ustvariti pravo družinsko vzdušje v planinah.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ