Postojanke - Dom na Uršlji gori

Dom na Uršlji gori

Uršljo goro oziroma Plešivec nekateri poznajo po najvišje ležeči cerkvi v Sloveniji, marsikdo pa jo obišče tudi zaradi zelo prostorne planinske postojanke tik pod njenim vrhom.

Višina: 1680
Lokacija:
Gorovje: Karavanke
Geo točka: 46,4847183 °N / 14,9650621 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: DA

Obratovalni čas: Dom je od maja do konca septembra odprt vsak dan, v drugih delih leta pa od petka do nedelje in za praznike.

Kontaktni podatki:

Nastanitev:

  • V sobah – 40

Izhodišča za dostop: Ravne na Koroškem, Prevalje, Slovenj Gradec, Mežica, Šoštanj

Ture v bližini: Koča na Naravskih ledinah (1.30 h), Poštarski dom pod Plešivcem (2 h), Andrejev dom na Slemenu (2 h), Dom na Smrekovcu (4.30 h)


Tik pod vrhom vas bo tako pričakala prijetna planinska postojanka, ki vas bo navdušila tako s svojimi kulinaričnimi dobrotami kot tudi s prijaznostjo, ki veje iz ljudi, ki skrbijo za lačne planince.

Dom je med planinci najbolj poznan po njihovem zavitku, če pa se boste mudili v bližini, vam priporočamo, da poskusite kločeve nudle, staro koroško jed, ki je resnično nekaj posebnega.

Uršlja gora je prijetna postojanka v vseh letnih časih, saj vsak mesec prinese nekaj novega. Kot pravijo, bi lahko izpostavili obdobje konec maja in začetek junija, saj takrat cvetijo pogačice, ki so na pogled res čudovite.

Obisk doma je primeren za različne vrste pohodnikov, tudi za družine z otroki, saj lahko izbirate med lažjimi in težjimi vzponi.

Koča je stalno, torej vsak dan odprta v razširjeni poletni sezoni, in sicer od začetka maja pa do konca septembra. V preostalem delu leta vas vabi, da jo obiščete od petka do sobote, vrata pa odprejo tudi za praznike. Če bi želeli v koči tudi prenočiti, vam je na voljo 40 postelj.

Uršlja gora se lahko pohvali z najvišjo ležečo cerkvijo v Sloveniji

Obiskati dom je vredno zaradi lepot, ki jih prinašajo gore v tem delu Slovenije, na gori pa najdete tudi najvišje ležečo cerkev v Sloveniji, ki je posvečena sveti Uršuli, zgrajena je bila leta 1602 in ima prav posebno zgodovino.

Od doma oziroma njegove bližnje okolice se nam odpre lep razgled na Koroško, Šaleško dolino in velik del Štajerske. Za razgled proti zahodu pa se je vredno povzpeti na slabih 10 minut oddaljen vrh Uršlje gore, saj se boste tam lahko resnično naužili lepot tega dela Slovenije.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ