Postojanke - Dragov dom na Homu

Dragov dom na Homu
Razgledni Hom nad Savinjsko dolino je znan po cerkvi sv. Magdalene iz 14. stoletja, ljubitelji pohodništva pa ga poznajo tudi po prostorni planinski postojanki.

Dragov dom na Homu (605 m)

Lokacija: Posavsko hribovje

GPS podatki postojanke: 46,21911°N / 15,12562°E

Obratovalni čas
Dom je odprt ob vikendih in praznikih med 8. in 20. uro.

Kontaktni podatki
Telefon: 03 57 17 790, 031 776 753

Izhodišča za dostop: Zabukovica, Migojnice, Tremerje, Hrastnik, Žalec, Laško, Šempeter v Savinjski dolini, Šešče, Griže, Prebold

Ture v bližini: Bivak na Gozdniku (1 h), Bivak na Kamniku (1 h), Kamnik (1.30 h), Planinski dom na Bukovici (1.30 h), Blažev bivak na Golavi (2.30 h), Gozdnik (2.30 h), Planinski dom na Mrzlici (3 h), Dom na Šmohorju (3.30 h), Planinski dom pod Reško planino (4 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,2192116 °N / 15,1257811 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dragov dom stoji zraven cerkve sv. Magdalene. Planinsko društvo Zabukovica je planinsko postojanko uredilo v nekdanji mežnariji, ki jo je pred tem temeljito prenovilo. Odprli so jo jeseni 1967 in jo poimenovali po Dragu Ocvirku, takrat enem najstarejših in najbolj požrtvovalnih članov PD Zabukovica. Leta 1970 so domu prizidali verando in klet, dve leti pozneje pa uredili cesto do vznožja vrha. Po tej pridobitvi so stekla temeljita obnovitvena dela v vseh prostorih doma, dodali pa so mu še prizidek.

Dom je odprt ob vikendih in praznikih med 8. in 20. uro. V štirih gostinskih prostorih ponuja sto sedežev, 50 gostov pa lahko sedi še pri mizah pred domom. V štirih sobah je 12 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 21 ležišč.

Od Bukovice do Pohorja in Golice

Na vzhodni strani je razgled v znamenju vzpetin severnega dela Posavskega hribovja nad Savinjsko dolino. V bližini se dviga Bukovica, pred njo sta naselji Griže in Migojnice, za njo pa proti Posavskemu hribovju Zabukovško-Libojska kadunja, kjer so do leta 1966 kopali rjavi premog. Na severovzhodu vidimo Celjsko kotlino, Konjiško goro in Boč, na vzhodu pa še Donačko goro.

Na jugovzhodu se lepo vidi Malič z oddajnim stolpom RTV. Na južni strani so gozdnata pobočja Gozdnika, Kamnika in Mrzlice, na zahodni strani pa hribovit svet severnega dela Posavskega hribovja z Golavo v ospredju. Na njeni desni vidimo Savinjsko dolino proti Preboldu, Braslovčam in Polzeli ter Goro Oljko, Dobrovlje in Golte. Proti severu se za Savinjsko dolino s Šempetrom in Žalcem razteza Ponikevska planota, za njo pa se dvigajo Paški Kozjak, Uršlja gora in Pohorje. V ozadju lahko ob dobri vidljivosti opazimo tudi Golico.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ