Postojanke - Grmovškov dom pod Veliko Kopo

Grmovškov dom pod Veliko Kopo
Planinska postojanka pod drugim najvišjim vrhom Pohorja, ki je lani praznovala 60 let, vas pričakuje vse dni v letu.

Grmovškov dom pod Veliko Kopo (1377 m)

Lokacija: gore severovzhodne Slovenije

GPS podatki postojanke: 46,5031°N / 15,2152°E

Obratovalni čas
Dom je stalno odprt.

Kontaktni podatki
Telefon: 02 883 9860, 031 816 754
E-mail: grmovskov.dom@kope.si

Izhodišča za dostop: Dovže, Dravograd, Vuzenica, Vuhred, Mislinja, Slovenj Gradec, Ribnica na Pohorju

Ture v bližini: Velika Kopa (30 min), Črni vrh (1 h), Ribniška koča na Pohorju (1.15 h), Koča Planinc - Primož na Pohorju (1.15 h), Cerkev Sv. Bolfenka (1.30 h), Pavčkove bolnice (2 h), Koča pod Kremžarjevim vrhom (2.30 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,5027733 °N / 15,2102880 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Grmovškov dom pod Veliko Kopo leži na nadmorski višini 1377 metrov na skrajnem zahodnem in najvišjem delu Pohorja, ki povezuje Mislinjsko in Dravsko dolino. Prva koča pod Veliko Kopo je bila zgrajena leta 1937 in je hitro postala pomembna postojanka za izletnike in ljubitelje zimskega športa. Med drugo svetovno vojno, oktobra 1942, je bila požgana. Planincem je uspelo zgraditi novo, a je bila še pred otvoritvijo, ki so jo načrtovali za 1. junij 1947, ponovno požgana. Planincev tudi to ni ustavilo, tako da so jo zgradili še tretjič in jo slavnostno odprli julija 1954. Ime je koča, ki jo upravlja Planinsko društvo Slovenj Gradec, dobila po dolgoletnem zaslužnem predsedniku društva.

Rek, da gre v tretje rado, se je pri Grmovškovem domu izkazal za resničnega, saj je po tretji gradnji stavba ostala cela do današnjih dni. Dom je stalno odprt, vendar pa od novembra do maja v njem ni možno prenočevati. Skupno sicer zagotavlja 68 ležišč, med drugim pa je v njem na voljo tudi lovska soba s kaminom. V jedilnici je prostora za 60 oseb.

Dom obdaja gozd, zato je najbolje, da se po razgled odpravimo na Veliko Kopo, drugi najvišji vrh Pohorja. Od tam v bližini najprej opazimo obširna smučišča in vlečnice. Na vzhodni in severovzhodni strani se nam odpre pogled na celotni hrbet Pohorja vse do Maribora, na severni strani pa opazimo avstrijske Alpe. Na zahodni in južni strani je pod nami Mislinjska dolina s Slovenj Gradcem, na zahodu pa opazimo tudi Peco, Olševo, Uršljo goro in Raduho. Na jugozahodni strani vidimo Velenje, Kamniško-Savinjske Alpe, Menino planino in Golte.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ