Postojanke - Koča Edmunda Čibeja v Tihi dolini

Koča Edmunda Čibeja v Tihi dolini
Večini planincev manj poznana postojanka na obrobju Trnovskega gozda v bližini Predmeje vabi s hitrim dostopom, športnim parkom in pestro smučarsko tradicijo.

Koča Edmunda Čibeja v Tihi dolini (950 m)

Lokacija: Notranjska in Primorska

GPS podatki postojanke: 45,952954°N / 13,879657°E

Obratovalni čas
V poletnem času od 15. aprila do 15. oktobra je koča ob torkih, sredah in četrtkih odprta od 14. do 22. ure, v petek od 14. do 23., med vikendi in prazniki pa od 8. do 23. ure. V zimskem času od 15. oktobra do 15. aprila je ob četrtkih in petkih odprta od 14. do 22. ure, med vikendi in prazniki pa od 10. do 21. ure.

Kontaktni podatki
Telefon: 05 364 93 23, 041 617 866
E-mail: ival@siol.net

Izhodišča za dostop: Predmeja, Lokavec, Col

Ture v bližini: Iztokova koča pod Golaki (1 h), Koča Antona Bavčerja na Čavnu (1.30 h), Mala gora (2 h), Kucelj (2.30 h), Sinji vrh (4 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 45,9532852 °N / 13,8800135 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Kočo so leta 1998 postavili člani Društva za ohranjanje in varovanje naravne in kulturne dediščine Gora, ki sedaj zanjo tudi skrbijo. Ime nosi po Edmundu Čibeju (1861-1954), učitelju, kronistu in enemu izmed pobudnikov ustanovitve ajdovske podružnice Slovenskega planinskega društva. Med drugim je bil Čibej eden prvih ljubiteljskih smučarjev na naših tleh, s čimer je pomembno prispeval k tukajšnjemu razvoju smučanja. Tako njegov spomenik ob koči kot tudi ostanki nekdanje Bloudkove skakalnice na bližnjem pobočju zaokrožujejo smučarsko tradicijo tega kraja.

Koča je dostopna peš, s kolesom, z avtomobilom in z avtobusom. Prijazna je tudi družinam z otroki, saj so poleg nje otroška igrala in športni park Tiha dolina. Slednjega med drugim sestavljajo nogometno in košarkarsko igrišče, balinišče na prostem ter večnamenski pokriti šotor. Ima skupni prostor oziroma jedilnico z manjšim barom in 25 sedišči, postrežejo pa vam z domačo hrano in pijačo. V prvem nadstropju je na skupnih ležiščih prostora za osem oseb. V ločenem objektu ob koči se nahajajo še kuhinja in sanitarije.

Koča z okolico gosti številne tradicionalne prireditve. Med drugim si lahko, če jo obiščete ob pravem času, ogledate srečanja smučarjev starodobnikov, društvo pa organizira tudi tradicionalni pohod na Golake, Filipov tek in spust, športne igre, tradicionalno poletno prireditev Dnevi Gore, jesenski pohod po Predmeji oziroma robu Trnovske planote in še veliko drugega.

Izpred postojanke se razgled odpira na jugovzhod prek roba Trnovske planote do Vipavske doline in Nanoške planote ter na jug do Čavna, proti Krasu in proti Tržaškemu zalivu.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ