Postojanke - Koča na Bohorju

Koča na Bohorju
Pogorje Bohorja je še posebej primeren pohodniški cilj za tiste, ki si želijo miru v objemu mogočnih gozdov.

Koča na Bohorju (896 m)

Lokacija: Posavsko hribovje

GPS podatki postojanke: 46,06534°N / 15,45287°E

Obratovalni čas
Koča je z izjemo ponedeljkov stalno odprta.

Kontaktni podatki
Telefon: 07 497 24 75, 041 662 193
E-mail: pdbohor@gmail.com
www.pdbohor.si

Izhodišča za dostop: Jablance, Lesično, Kozje, grad Podsreda, Planina pri Sevnici, Senovo

Ture v bližini: Bohorsko naravno okno (15 min), Debeli vrh (30 min), Partizanska bolnica v Travnem lazu (40 min), Veliki Javornik (45 min), Oslica (1 h), Skalica (2 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,0651627 °N / 15,4526138 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča na Bohorju stoji na nadmorski višini 896 metrov pod vrhom Plešivca v pogorju Bohor. Na njenem mestu je Lovsko društvo Bohor Senovo pri Rajhenburgu leta 1939 postavilo lovsko-planinski dom. Njihove načrte je prekrižala druga svetovna vojna. Junija 1942 so namreč borci Kozjanske čete kočo požgali, da se vanjo ne bi naselil sovražnik. Dobro desetletje po koncu vojne so na temeljih požgane koče zgradili novo. Leta 1978 so jo začeli temeljito obnavljati in dograjevati prizidek, a se je gradnja zaradi finančnih težav zavlekla vse do jeseni 1994.

Koča je z izjemo ponedeljkov stalno odprta. V dveh gostinskih prostorih je na voljo 80 sedežev, pred kočo pa 13 miz s klopmi. V šestih spalnicah je 16 postelj, v dveh skupnih prostorih pa še 24.

Od koče je nekaj razgleda proti zahodu in jugu, sicer pa razgled ovira gozd. Tako se je vredno sprehoditi do nekoliko bolj razgledne pet minut oddaljene Petrove skale, če smo pri močeh, pa na vrh Plešivca. Od tam na južni strani vidimo Senovško dolino, del Brestanice ter položnejša južna pobočja Bohorja z gozdovi, travniki in polji. Vidna sta tudi Veliki Trn in široko Krško polje z Gorjanci v ozadju, ob lepem vremenu pa nam pogled seže vse do Snežnika.

Na zahodni strani opazimo z gozdovi prekrit hrbet Bohorja, nad katerim se v bližini dviga najvišji vrh Veliki Javornik (1024 m). Z bližnjega Koprivnika proti vzhodu opazimo strma severna pobočja Bohorja, ki se spuščajo v Bistri graben in proti Lesičnemu. Na severu se razprostira hribovito območje Kozjanskega, v ozadju pa vidimo Donačko goro, Boč, Pohorje in Peco. Proti zahodu se nam pogled ustavi na delu Kamniških planin in Krvavca, ob dobri vidljivosti pa opazimo tudi Triglav in del nekaterih avstrijskih planin. Na levi strani poti, ki vodi od koče do Koprivnika, se nahaja tudi nevpadljiv vrh Ostrc, s katerega lahko ob lepem vremenu vidimo Gorjance, Snežnik, Julijce ter Grintovec z okolico.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ