Postojanke - Koča na Dobrči

Koča na Dobrči

Nad gričevnatim svetom Ljubljanske kotline, med Tržičem in Begunjami na Gorenjskem, se dviga razgledna, 1634 m visoka Dobrča z malo nižje stoječo kočo.

Višina: 1478
Lokacija:
Gorovje: Kamniško-Savinjske Alpe
Geo točka: 46,3761444 °N / 14,2460709 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Obratovalni čas: Od 1. junija do 30. septembra vsak dan, zunaj sezone od četrtka popoldne do nedelje zvečer ter ob praznikih (dan pred praznikom popoldne do zadnjega dneva praznikov zvečer).

Kontaktni podatki:

  • Telefon: 030 911 052, 040 627 808
  • Elektronska pošta: stanko.koblar@gmail.com

Nastanitev:

  • V sobah – 22

Izhodišča za dostop: Iz Zadnje vasi, z Bistriške planine, iz Brezij pri Tržiču, iz Hudega Grabna

Ture v bližini: Via Alpina, Dobrča (0.30 h), Tržiška planinska pot, K43 – Dobrča


Za vzpon do koče imate na izbiro več markiranih poti, ki večinoma vodijo iz podgorskih vasi Brezje pri Tržiču, Hudi graben in Srednja vas. Razgledi v dolino, čez polno obloženo mizo, so dih jemajoči.

Planince navdušujejo prijaznost oskrbnikov, urejena okolica in posebno prijetno vzdušje.

Koča stoji na robu strmega južnega pobočja Dobrče, od koder se enkraten razgled širi na vzhod proti Kriški gori, Storžiču in oddaljenim Kamniško-Savinjskim Alpam. Proti jugu pogled sega daleč čez Ljubljansko kotlino in Jelovico, na zahodu se pod Julijskimi Alpami sveti Blejsko jezero. Kaj pa se skriva na severu? Odgovor boste našli na vrhu Dobrče.

Planince navdušuje tudi odlična kulinarična ponudba

Koča na Dobrči je zunaj glavne sezone odprta od četrtka do nedelje zvečer ter ob praznikih. Dan pred praznikom je koča odprta od popoldneva, zadnji dan praznikov pa do večera. Za skupine kočo po dogovoru odprejo tudi v drugih dneh. Od 1. junija do 30. septembra pa je odprta vse dni v tednu.

Iz koče res ne boste odšli lačni, saj boste v pestri ponudbi prav gotovo našli kaj za vaš okus. Stalno nudijo vsaj 3 različne enolončnice, ajdove žgance, kislo zelje, pečenice, krvavice, pečena svinjska rebra, tri vrste testenin, sirove štruklje, palačinke s čokoladnim namazom ali marmelado in jabolčni zavitek, v pašni sezoni pa tudi kislo mleko.

Obisk koče je zelo primeren tudi za družine z otroki, saj dostop ni zahteven, pred kočo pa jih bodo pričakala tudi otroška igrala.

Od koče se lahko v dobre pol ure povzpnete na vrh Dobrče, ljubiteljem daljših pohodov pa je na voljo razgibana markirana planinska pot do planine Preval in preko južnih travnatih pobočij na vrh Begunjščice.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ