Postojanke - Koča na Gozdu

Koča na Gozdu
Prijetna planinska postojanka tik ob cesti na Vršič s certifikatom Družinam prijazna planinska koča je lahko izhodišče za vzpone na številne mogočne vrhove Julijskih Alp.

Koča na Gozdu (1226 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,43964°N / 13,76252°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon: 041 682 704
E-pošta: info@prezlc.si
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Kranjska Gora, cesta na Vršič

Ture v bližini: Mihov dom na Vršiču (30 min), Erjavčeva koča na Vršiču (50 min), Vršič (1 h), Tičarjev dom na Vršiču (1.10 h), Koča v Krnici (1.15 h), Poštarski dom na Vršiču (1.25 h), Prisojnik (5 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,4394569 °N / 13,7624149 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji na manjši ravnici ob vršiški cesti nad Veliko Pišnico. Prvo, leseno zgradbo, so postavili med prvo svetovno vojno za graditelje vršiške ceste. Po vojni jo je odkupila kranjskogorska podružnica Slovenskega planinskega društva in jo preuredila v planinsko kočo, ki so jo slovesno odprli 2. julija 1922 in poimenovali Koča na Gozdu. Po koncu druge svetovne vojne je kočo v upravljanje prevzelo Planinsko društvo Kranjska Gora, ki pa jo je moralo leta 1979 zaradi dotrajanosti zapreti. Kasneje so sklenili, da bodo zgradili nov, zidan objekt. Z deli so pričeli maja 1984, gradnjo pa zaključili dve leti pozneje.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih. V gostinskem prostoru nudi 80 sedežev, v šestih sobah s stranišči, umivalnicami in prhami pa 18 postelj. V štirih spalnicah s skupnim straniščem, umivalnico in prho je 23 ležišč, na skupnem ležišču pa je prostora še za 12 ljudi. V okolici koče so travnate površine, primerne za različne športne in družabne aktivnosti, zato je koča leta 2013 prejela tudi certifikat Družinam prijazna planinska koča. Ob koči je tudi veliko parkirišče.

S terase koče se odpira čudovit pogled na Špik, Prisojnik, Škrlatico, Frdamane police in druge gore v okolici. Približno kilometer stran je znamenita Ruska kapelica.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ