Postojanke - Koča na Mangrtskem sedlu

Koča na Mangrtskem sedlu
Mnenja o pravilnem poimenovanju Mang(a)rta so deljena, mi pa vam tokrat predstavljamo planinsko postojanko, ki mu je najbližje.

Koča na Mangrtskem sedlu (1906 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,43932°N / 13,64065°E

Obratovalni čas
Koča je od začetka julija do konca septembra odprta vsako soboto, nedeljo in praznik, v preostalih mesecih pa ob teh dneh v primeru lepega vremena.

Kontaktni podatki
Telefon: 051 630 863
E-mail: erikcuder@gmail.com

Izhodišča za dostop: Iz Bovca nadaljujemo proti prelazu Predel. Dober kilometer pred mejnim prehodom Predel nas oznake z glavne ceste usmerijo na staro vojaško cesto, ki pripelje vse do koče.

Ture v bližini: Mangart (2 h), Jalovec (6.30 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,4389229 °N / 13,6405354 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča na Mangrtskem sedlu se nahaja na višini 1906 metrov na prostrani planoti na pobočju Mangrtskega sedla, do katerega pripelje najvišja cesta v Sloveniji. Prvo kočo na Sedlu je med leti 1873 in 1875 zgradila beljaška sekcija Nemško-avstrijskega planinskega društva. Med prvo svetovno vojno je bila delno porušena, nato pa leta 1924 obnovljena s strani italijanskih planincev. Med drugo svetovno vojno je bila v celoti požgana, po osvoboditvi pa se je gradnje nove koče lotilo Planinsko društvo Bovec. Postavilo jo je tik pod sedlom in jo slovesno odprlo avgusta 1956.

Ker je bila koča izpostavljena močnim vremenskim vplivom, hkrati pa zgrajena iz slabih materialov, je hitro propadala. Leta 1981 jo je sanitarna inšpekcija zaprla za vsakršno uporabo, zato je PD Bovec dve leti pozneje začasno kočo uredil v bivši obmejni stražnici, kjer deluje še danes.

Koča je od začetka julija do konca septembra odprta vsako soboto, nedeljo in praznik, v preostalih mesecih pa ob teh dneh v primeru lepega vremena. V gostinskem prostoru je gostom na voljo 24 sedežev, v petih sobah pa 28 postelj. Na skupnih ležiščih je prostora še za dodatnih 25 oseb.


Na vzhodni strani koče se odpre razgled proti strmemu zahodnemu ostenju Mangarta, Vrhu Jarečice in Rdeči Skali. Na jugu vidimo verigo vrhov Loške stene, grebena med dolinama Koritnice in Bavšice, zahodno od njega pa je viden severni del Kaninske skupine z Rombonom in Jerebico. Na zahodni strani je v bližini greben Mangarta, z roba Mangrtskega sedla pa na severni strani vidimo Mangrtsko dolino z Belopeškima jezeroma. V ozadju ob lepem vremenu opazimo tudi Dobrač in Karnijske Alpe.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ