Postojanke - Koča v Krnici

Koča v Krnici
Precej planinskih postojank v Julijskih Alpah ob koncu jeseni zapre svoja vrata, Koča v Krnici pa je ena izmed tistih, ki vas sprejmejo tudi v zimskih mesecih.

Koča v Krnici (1113 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,43236°N / 13,78762°E

Obratovalni čas
Koča je od začetka maja do konca oktobra odprta stalno, v preostalih mesecih pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon: 031 301 773

Izhodišča za dostop: Pišnica, Ruski križ

Ture v bližini: Mihov dom na Vršiču (1 h), Koča na Gozdu (1.30 h), Erjavčeva koča na Vršiču (2.30 h), Tičarjev dom na Vršiču (2.45 h), Poštarski dom na Vršiču (3 h), Špik (4 h), Križ (4 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,4322662 °N / 13,7873697 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča v Krnici stoji na višini 1113 metrov na gozdni jasi sredi velike kotanje Krnica, ki jo obkrožajo Martuljške gore, Škrlatica, Razor in Prisojnik. Graditi so jo začeli leta 1932, odprli pa leto kasneje. Po drugi svetovni vojni jo je Planinsko društvo Kranjska Gora večkrat obnovilo, vendar pri tem ohranilo njen prvoten izgled. Leta 1987 je bila koča deležna temeljite obnove, kar je omogočilo, da je lahko odprta tudi v zimskem času.

Koča je od začetka maja do konca oktobra odprta stalno, v preostalih mesecih pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Če boste glede njenega odpiralnega časa v dvomih, najdete obvestilo o odprtosti pri mostu čez Pišnico, ki se nahaja malo pod hotelom Erika pri Kranjski Gori. Še posebej v zimskem času se je koristno pred odhodom na pot po telefonu pozanimati, ali koča takrat obratuje.

V gostinskem prostoru koče je 40 sedežev. V treh sobah je na voljo osem postelj, na skupnem ležišču pa še dodatnih deset ležišč. Od koče in od razglednega prostora v bližini se odpre lep razgled na gore, ki obdajajo Krnico. Na vzhodni strani se dviga strmo pobočje Gamsove Špice, desno od nje pa se nahajajo Velika Dnina, Mala in Velika Ponca, Oltar ter Škrlatica. Na jugovzhodni strani se Krnica zoži, na koncu pa jo zapirata ostenje Dovškega Gamsovca in strma Kriška stena.


Južno od koče se bohotijo severna ostenja Razorja in osrednjega dela Prisojnika. Najbolj severni vrh slednjega, Prednja glava, se dviga  na zahodni strani takoj nad dolino, na severni strani pa se za planinama Mali Tamar in V Klinu ob Veliki Pišnici razprostira greben z Velikim Kumlehom in Škrbinjekom. Na desnem bregu Pišnice vidimo zahodna pobočja Martuljških gora.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ