Postojanke - Kovinarska koča v Krmi

Kovinarska koča v Krmi
Za izhodišče vzpona na priljubljeno Debelo peč predvsem bolj izkušeni planinci izberejo dolino Krme, kjer se je mogoče okrepčati in si odpočiti v eni najhitreje zgrajenih planinskih koč pri nas.

Kovinarska koča v Krmi (870 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,4005°N / 13,9235°E

Obratovalni čas
Koča je od maja do oktobra stalno odprta, v ostalih mesecih pa je zaprta.

Kontaktni podatki
Telefon: 04 8280 302
E-mail: kovinarska.koca.krma@gmail.com

Izhodišča za dostop: Mojstrana, Krnica

Ture v bližini: Blejska koča na Lipanci (3.30 h), Vodnikov dom na Velem polju (4 h), Debela peč (4 h), Dom Planika pod Triglavom (5.30 h), Triglavski dom na Kredarici (6 h), Dom Valentina Staniča pod Triglavom (6 h), Triglav (7 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 0,0000000 °N / 0,0000000 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji na Zasipski planini v spodnjem delu doline Krma. Prvo postojanko na tej planini je uredilo Planinsko društvo Javornik-Koroška Bela v preurejeni pastirski koči in jo odprlo 26. decembra 1948. Spomladi 1959 so začeli graditi novo, večjo postojanko, ki so jo slovesno odprli že 19. julija tistega leta ob 90-letnici Železarne Jesenice. Kočo so poimenovali po jeseniških železarjih, članih društva, ki so pri gradnji koče opravili več tisoč ur udarniškega dela in jo zgradili v rekordnem času. Leta 1963 so do koče zgradili vodovod in prizidali verando. Kočo so večkrat obnavljali in dopolnjevali opremo, temeljito pa so jo obnovili leta 1983, ko je bila pri koči osrednja slovenska prireditev ob dnevu planincev.

Koča je od maja do oktobra stalno odprta, v ostalih mesecih pa je zaprta. V dveh gostinskih prostorih je 30 sedežev, v dveh sobah osem postelj, na skupnem ležišču pa lahko prenočuje še 15 oseb.

Dolina Krme je sicer zaprta z gorami, se pa z Zasipske planine ponuja lep razgled na vrhove, ki jo obdajajo. Na vzhodni strani se nad gozdovi za kočo dvigajo strme stene Stresenice, Klečice in Debele peči. Proti jugovzhodu in jugu se venec vrhov nadaljuje v severnih ostenjih Lipanskega in Debelega vrha, Malega in Velikega Draškega vrha ter Tosca in Vernarja. Na zahodni strani doline vidimo prepadna pobočja Rjavine, Luknje peči, Dimnikov in Macesnovca, proti severu pa se dolina Krme širi proti dolini Radovne, nad katero se dvigajo gozdnata pobočja nižjih vrhov.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ