Postojanke - Lavričeva koča na Gradišču

Lavričeva koča na Gradišču
Tudi planinske postojanke v nižjih predelih so lahko odličen izletniški cilj.

Lavričeva koča na Gradišču (510 m)

Lokacija: Dolenjska

GPS podatki postojanke: 45,9616°N / 14,822°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih od osme ure zjutraj do večera.

Kontaktni podatki
Telefon: 041 456 914
E-mail: sonja.trlep1@siol.net
Facebook

Izhodišča za dostop: Stična, Šentvid pri Stični, Ivančna Gorica, Mekinje nad Stično, Pristavlja vas, Litija

Ture v bližini: Obolno (2 h), jama Brezovški Kevderc (15 min), Stiški samostan (30 min), Planinski dom na Jančah (8 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 45,9621124 °N / 14,8222790 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Lavričeva koča na Gradišču se nahaja na nadmorski višini 510 metrov tik pod vrhom hriba Gradišče. Na omenjenem vrhu je tudi cerkev Sv. Miklavža, ki je bila v listinah prvič omenjena že leta 1250. Začetki koče segajo v leto 1987, ko je planinsko društvo Šentvid pri Stični sklenilo, da od Avto-moto društva Šentvid odkupi nekdanjo Lavričevo lovsko kočo na Gradišču.

Jeseni tega leta so pričeli z obnovitvenimi deli in najprej obnovili ostrešje. V naslednjih dveh letih so pod ostrešjem postavili novo leseno kočo in jo opremili za potrebe oskrbe planincev, nato pa uredili še okolico in zunanje sanitarije. Novo kočo so uradno odprli 1. maja 1990. Pri poimenovanju so ohranili prvoten naziv – Jože Lavrič je bil namreč lovec, velik ljubitelj narave in eden najbolj zaslužnih za to, da je bila prvotna lovska koča sploh postavljena.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih od osme ure zjutraj do večera. V gostinskem prostoru je 20 sedežev, pri mizah pred kočo pa še dodatnih 60. Prenočišč koča nima.

Z Gradišča se ponuja razgled od jugovzhoda do jugozahoda, na drugih straneh pa razgleda zaradi gozda ni. Na jugovzhodu so lepo vidni Gorjanci, pod katerimi se razprostira dolenjsko gričevje. Na južni strani vidimo Stiški kot z Ivančno Gorico in dolino Višnjice z Muljavo, lepo vidna pa je tudi dolina reke Krke.


Nad slednjo se razprostira suhokrajnsko hribovje s Ciganovim vrhom in Malo goro, viden pa je tudi Kočevski Rog. Nad njim sta Stojna in Goteniška gora z Goteniškim Snežnikom, desno od Goteniške gore pa je v ozadju Snežnik. Ob lepem vremenu v ozadju opazimo tudi Bjelolasico, Risnjak in Snježnik. Na jugozahodu sta v bližini Polževo in Kurešček, v ozadju pa so vidni Javorniki.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ