Postojanke - Pirnatova koča na Javorniku

Pirnatova koča na Javorniku
Koča na Javorniku stoji na vzhodnem pobočju Javornika, tik pod njegovim vrhom. Le-ta se nahaja jugovzhodno od Črnega vrha nad Idrijo, poznan pa je tudi po razglednem stolpu, ki poskrbi za čudovit razgled.

Pirnatova koča na Javorniku (1156 m)

Lokacija: Škofjeloško, Cerkljansko in Idrijsko hribovje s Trnovskim gozdom

GPS podatki postojanke: 45,89477°N / 14,07528°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon: 041 403 224
E-mail: silva.gostisa@gmail.com

Izhodišča za dostop: Črni vrh, Podkraj, Hrušica, Hotedrščica, Col, domačija Kampelc

Ture v bližini: Javornik (10 min), Furlanovo zavetišče pri Abramu (4.30 h), Vojkova koča na Nanosu (6.30 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 45,8948631 °N / 14,0755434 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Prva lesena koča, ki so jo odprli leta 1907, je stala nekoliko nižje od sedanje. Že takrat so jo poimenovali po profesorju Maksu Pirnatu, ki je imel kot prvi predsednik idrijske podružnice Slovenskega planinskega društva velike zasluge za razvoj planinstva na tem območju pred prvo svetovno vojno. Po prvi svetovni vojni je bila zaradi nove italijanske oblasti koča opuščena in je začela razpadati.

Po drugi svetovni vojni jo je prevzelo Planinsko društvo Idrija, jo leta 1949 začelo obnavljati in jo tri leta pozneje slovesno odprlo. Kasneje je bila še večkrat obnovljena. Kljub temu je bila leta 2001, ko jo je prevzelo Planinsko društvo Javornik - Črni vrh nad Idrijo, v zelo slabem stanju, zato jo trenutno ponovno postopno obnavljajo.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih. Ker predstavlja kontrolno točko Slovenske planinske transverzale, je ob dneh, ko je zaprta, transverzalni žig na voljo ob vhodu v kočo. V gostinskem prostoru je poleg točilnega pulta obiskovalcem na voljo 28 sedežev, v štirih sobah pa še 22 postelj.

V bližini koče je velik travnik, s katerega se nam odpre lep razgled proti vzhodu in jugu. Tam opazimo Notranjsko hribovje, proti zahodu vidimo pobočje Javornika, proti severu pa nad gozdom opazimo nekatere vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. Za še lepši razgled se je od koče vredno sprehoditi na 1240 metrov visok Javornik, kjer stoji omenjeni razgledni stolp. Z njega najprej opazimo vzhodni del Idrijskega hribovja, za katerim se razprostirajo obsežni gozdovi na Hrušici. Za njo se dvigajo vrhovi Notranjskega hribovja od Krima do Javornikov in Snežnika. Ob lepem vremenu nam na vzhodu pogled seže do Gorjancev in Kočevskega roga.

Na južni strani se razprostira Nanos, na jugozahodni in zahodni strani pa Trnovski gozd s Čavnom in Golakoma. Med Nanosom in Trnovskim gozdom je prehod iz Vipavske doline proti Godoviču, kjer vidimo Col, za njim pa del Vipavske doline in Krasa. V tej smeri je ob jasnem vremenu vidno tudi Jadransko morje. Na severu vidimo Julijske Alpe s Triglavom, Karavanke s Stolom in vse vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. Na tej strani so v ospredju še Idrijsko hribovje, Porezen, Škofjeloško pogorje z Blegošem, Polhograjsko hribovje s Toščem in Grmado ter Ljubljanska kotlina in Posavsko hribovje.

Oskrbnik Pirnatove koče je Ivan Sajevic, na naša vprašanja pa je odgovarjala predsednica PD Javornik – Črni vrh nad Idrijo Silva Gostiša.

Oskrbnik planinske koče le težko postori vse brez pomoči dodatnih rok. Nam lahko za začetek poveste, koliko ljudi skrbi za goste Pirnatove koče na Javorniku?

Za goste v Pirnatovi koči skrbijo oskrbnik, njegova žena in dve hčerki. Kadar imamo organizirane pohode, pomagamo tudi člani planinskega društva.

Morda beležite približno število obiskovalcev v času poletne sezone?

Približno število obiskovalcev čez vikend je od 50 do 100. Vse je odvisno od vremena – kadar je lepo, jih je tudi precej več.

Ima dom vpisno knjigo? Morda najbolj zveste obiskovalce konec leta simbolično nagradite?

V koči imamo vpisno knjigo, kamor se pohodniki lahko vpišejo.

Kakšno pa je približno število nočitev?

Od deset do dvajset, odvisno od vremena.

Bi izpostavili kakšno posebnost v vaši ponudbi jedi in pijač?

Od jedi bi izpostavili joto z očvirkovco, na voljo pa so tudi idrijski žlikrofi. Kar se tiče pijače, ponujamo Javorniško grenčico, ki je izdelana doma iz zdravilnih zelišč.

Gostom poleg okrepčila in zavetja ponujate še kaj?

Dogajanje popestrimo s harmoniko, ki jo imamo v koči.

Ali kot oskrbnik spremljate tudi aktualne razmere na planinskih poteh v bližini doma?

Oskrbnik spremlja vse aktualne razmere v bližnji okolici, tako da lahko svetuje pohodnikom.

Kako je dom oskrbovan?

Posebnih težav ni, tako da ga stalno dobro oskrbujemo z domačo hrano in pijačo.

Se morda na kakršenkoli način povezujete s katero izmed drugih planinskih postojank?

Povezujemo se z drugimi bližnjimi postojankami in si izmenjujemo mnenja.

Imate morda v načrtu kak projekt, na primer dodatno ureditev okolice doma ali njegove notranjosti?

V načrtu imamo ureditev okolice koče, da bo prijetnejša za otroke. Obnoviti nameravamo še dve sobi ter električno napeljavo, v planu pa imamo tudi še druge stvari, tako da dela ne bo zmanjkalo.

Vam morda pride na misel kakšna prigoda, ki ste jo doživeli kot oskrbnik koče?


Zanimiva, a neprijetna prigoda se je zgodila, ko so v kočo vlomili nepridipravi. To so opazili sevniški planinci, ki so kočo takrat obiskali, in poklicali policijo. Ta je obvestila oskrbnika, ki je bil prijetno presenečen nad planinci, ki so ne le poklicali policijo, ampak počakali do prihoda oskrbnika.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ