Postojanke - Planinska koča na Ermanovcu

Planinska koča na Ermanovcu
Prijetna planinska postojanka, do katere se da tudi z avtomobilom, je lahko odličen razlog za obisk Škofjeloškega in Cerkljanskega hribovja.

Planinska koča na Ermanovcu (968 m)

Lokacija: Škofjeloško, Cerkljansko in Idrijsko hribovje s Trnovskim gozdom

GPS podatki postojanke: 46,10923°N / 14,05323°E

Obratovalni čas
Koča je med 27. aprilom in 15. oktobrom odprta od srede do nedelje, med 16. oktobrom in 26. aprilom pa ob vikendih in praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon: 04 519 52 14, 051 256 881
E-mail: info@pd-sovodenj.si
Spletna stran: klik

Izhodišča za dostop: Sovodenj, Hotavlje, Kopačnica, Trebija

Ture v bližini: Štor (5 min), Ermanovec (20 min), Špik (1 h), vrh Slajke (1 h), Bevkov vrh (2 h), Zavetišče gorske straže na Jelencih (3 h), Koča na Blegošu (3.30 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,1093407 °N / 14,0530844 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji na nadmorski višini 968 metrov na razglednem slemenu severozahodno od vrha Ermanovec. Tik ob njej je lokalna cesta, ki pelje s Trebije prek Stare Oselice in Slemena na Kladje. Kočo so začeli graditi leta 1976, odprli pa deset let pozneje. Prvotno je nosila ime Dom Triglavske – XXXI. udarne divizije v spomin na enote, ki so se v času druge svetovne vojne borile na tem območju. Leta 1994 so ime postojanke skrajšali.

Koča je med 27. aprilom in 15. oktobrom odprta od srede do nedelje, med 16. oktobrom in 26. aprilom pa ob vikendih in praznikih. V dveh gostinskih prostorih zagotavlja 35 sedežev, ob lepem vremenu pa nekaj miz in klopi postavijo tudi pred kočo. V štirih sobah je na voljo 14 postelj, na skupnem ležišču pa 20 ležišč.

Od koče se razgled odpira le na vzhodno in južno stran. Na vzhodni je v bližini Ermanovec, desno za njim Mrzli vrh in Sivka, v daljavi pa v tej smeri vidimo Javornike. Na jugovzhodni strani je pod nami ozka dolina Hobovščice, proti kateri se spuščajo pobočja Ermanovca. Na jugu sta na obzorju Nanos in Trnovski gozd, pred njima pa Cerkljansko hribovje z Bevkovim vrhom.

Za boljši razgled se lahko povzpnemo na razgledni vrh Štor malo nad kočo, kjer proti zahodu vidimo Vrhovčev hrib, Ratitovec, Porezen, Črno prst in Črni vrh. Ob dobri vidljivosti lahko v tej smeri opazimo tudi Triglav. Na severu so v bližini Blegoš, Koprivnik, Mladi vrh in Malenski vrh, desno pa vidimo tudi Sorško polje. Na pobočju Blegoša sta vidni vasi Leskovica in Čabrače, pod njimi pa dolina Kopačnica z istoimensko vasjo. Ob dobri vidljivosti lahko s Štora na severnem obzorju opazujemo tudi Kamniške Alpe.

Poleg tradicionalnega pohoda ob prvem maju je koča na Ermanovcu znana tudi po srečanju citrarjev v juniju ter srečanju harmonikašev in gobarski razstavi v septembru. Prvi dogodek že dve desetletji poteka na prvo nedeljsko popoldne v juniju, ko lahko obiskovalci prisluhnejo nežnim melodijam številnih citrarjev in citrark, ki jih spremljajo druženje, zabavni program in kulinarično razvajanje. Tudi drugi dogodek je namenjen popestritvi nedeljskega popoldneva. Poleg poučne razstave gob s predavanjem obiskovalcem zaigrajo harmonikaši, vse skupaj pa se zaključi s športnimi in zabavnimi igrami.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ