Postojanke - Planinska koča na sv. Jakobu

Planinska koča na sv. Jakobu

Koča stoji na razgledni točki na zahodnem grebenu Potoške gore zraven cerkve sv. Jakoba, ki je bila prvič omenjena leta 1415, ob turških vpadih pa so se vanjo zatekali okoličani.

Višina: 961
Lokacija:
Gorovje: Kamniško-Savinjske Alpe
Geo točka: 46,3150558 °N / 14,4388247 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Obratovalni čas: Koča je odprta preko celega leta, zaprta je le ob ponedeljkih.

Kontaktni podatki

  • Telefon: 031 857 924
  • Elektronska pošta: preddvorski.planinci@gmail.com

Nastanitev:

  • V sobah – 15

Izhodišča za dostop: Preddvor

Ture v bližini: Potoška gora (0.45 h), Javorjev vrh (1.00 h), Srednji vrh (2.30 h), Mali Grintavec (3.15 h), Bašeljski vrh (4.00 h), Storžič (5.00 h)


Sveti Jakob je zelo priljubljena izletniška točka, saj pohod ne traja dolgo, približno eno uro, nazaj smo pa lahko že prej. Pot do koče je dobro označena, lahko gremo po širši poti ali po stezicah skozi gozd. Pot ni pretirano zahtevna in je primerna tudi za manj izkušene pohodnike ter družine z otroki. Občasno pot postane le malce strma in po obilnem deževju precej blatna, pozimi tudi poledenela, zato nam ne glede na lažji dostop pridejo prav dobra obutev in pohodne palice.

Koča na svetem Jakobu stoji neposredno zraven cerkve. Dostop do nje ni preveč zahteven, poleg tega pa bo zagotovo izlet zanimiv tudi za otroke, saj jih pred planinsko kočo čaka gugalnica, na kateri se lahko gugajo in uživajo v čudovitem razgledu. Pred kočo pa seveda ne bodo uživali le otroci, ampak vsi pohodniki, ki se lahko zleknjeni na ležalnik odpočijejo in okrepčajo.

Koča vas sprejme preko celega leta, zaprta je le ob ponedeljkih. Prijazno osebje pa vas bo postreglo z odličnimi in za gorski svet značilnimi jedmi, kot so jota, ričet, kranjska klobasa in za sladkosnede še jabolčni zavitek.

Koča je lahko odlična izhodiščna točka za gorsko raziskovanje

Koča lahko služi kot samostojna destinacija, saj se ob hitri hoji do nje odlično razgibamo, lahko pa nam služi kot izhodiščna točka za napredovanje. Tu so izhodišča za Potoško goro, Kališče, Javorjev vrh, Srednji vrh, Čemšenik, Storžič in Hudičev Boršt. V jasnem vremenu se nam odpre razgled na Kranjsko polje in Julijske Alpe, ki je še posebej zanimiv v jesenskih in zimskih mesecih, ko je dolina zavita v meglo.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ