Postojanke - Planinski dom Košenjak

Planinski dom Košenjak
Košenjak spada med tiste planinske postojanke, ki lepote naravnega okolja uspešno združujejo z udobjem, prostornostjo in priročnostjo dolinske ponudbe.

Planinski dom Košenjak (1169 m)

Lokacija: gore severovzhodne Slovenije

GPS podatki postojanke: 46,63619°N / 15,03218°E

Obratovalni čas
Dom je stalno odprt.

Kontaktni podatki
Telefon: 02 87 84 440, 041 222 360
E-mail: kosenjak@gmail.com
Facebook
www.pdk.si

Izhodišča za dostop: Dravograd

Ture v bližini: Košenjak (1 h), cerkev Svetega Janeza Krstnika na Ojstrici (45 min), Pernice (3 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,6361618 °N / 15,0325098 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Planinski dom stoji na nadmorski višini 1169 metrov na planoti na južni strani Košenjaka, ki predstavlja skrajni južni del Golice (Koralpe). Na njegovem mestu je nekoč stala obmejna stražnica, ki jo je Planinsko društvo Dravograd preuredilo v planinsko postojanko. Leta 1992 jo je vzelo v dolgoročni najem in takoj začelo s preurejanjem, saj stavba ni najbolj ustrezala potrebam tovrstne dejavnosti. V naslednjih letih so se začele kazati potrebe po večjih nastanitvenih kapacitetah, zato so se lotili preureditve velikega neizkoriščenega podstrešja. S tem so dom obogatili tudi z veliko učilnico, ki služi različnim izobraževalnim programom.

Dom je stalno odprt. V gostinskem prostoru je na voljo 80 sedežev, v toplejših mesecih pa prostor v okolici doma predstavlja odličen kraj za piknike. Nudijo dva piknik prostora, ki lahko sprejmeta do 300 oseb. Dom zagotavlja 55 ležišč. Poleg planinske dejavnosti je namenjen tudi za številne druge priložnosti. Tako ga lahko najamete na primer za rojstnodnevne zabave ali obletnice, prostori pa so tudi zaradi odlične lege in enostavne dostopnosti zelo primerni tudi za poslovne dogodke.

Od doma je lep razgled le na južno stran, saj ga zapirajo Košenjak in bližnja slemena. Lepo so vidna slemena Košenjaka, ki se spuščajo proti Dravski dolini, in grapa Ojstriškega potoka. Na drugi strani Dravske doline vidimo zahodni del Pohorja, Uršljo goro in Šteharski vrh. Če se povzpnemo na vrh Košenjaka – hoje je za eno uro – na vzhodu opazimo sleme Košenjaka, ki se vleče do Pernic nad ozko dolino Bistriškega jarka, in hribovit svet s samotnimi kmetijami na njegovih prisojnih pobočjih.

Na jugozahodu se nad Dravsko dolino dviga Pohorje, na južni strani Paški Kozjak in Uršlja gora, v ozadju pa Posavsko hribovje s Kumom. Na zahodni strani vidimo Savinjske Alpe z Raduho in Ojstrico v ospredju, lepo vidni pa so tudi Peca, Košuta in Obir. Na severu se nad dolino Podjuna na Koroškem dviga Svinška planina, v bližini pa pogorje Golice.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ