Postojanke - Planinski dom na Boču

Planinski dom na Boču
Družinam prijazna planinska koča na zahodnem pobočju Boča je prostorna in lahko dostopna, sosednji vrh Boča pa je tudi zelo razgleden, saj na njem že skoraj 90 let stoji vmes večkrat obnovljen razgledni stolp.

Planinski dom na Boču (658 m)

Lokacija: gore severovzhodne Slovenije

GPS podatki postojanke: 46,28347°N / 15,59412°E

Obratovalni čas
Dom je odprt vsak dan z izjemo ponedeljkov.

Kontaktni podatki
Telefon: 03 582 46 17, 031 671 418

Izhodišča za dostop: Poljčane, Rogaška Slatina, Dolga Gora, Kostrivnica, Studenice

Ture v bližini: Planinska koča Velikonočnica (30 min), Boč (1 h), Planinski dom pod Donačko goro - Rudijev dom (5 h), Donačka gora (6 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,2835388 °N / 15,5941057 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji na prostrani planoti Na Ravni na zahodnem pobočju Boča zraven cerkvice sv. Miklavža iz začetka 16. stoletja. Prvo skromno kočo je na vrhu Boča postavila in 18. septembra 1899 odprla savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva (SPD), leta 1904 pa jo je predala podravski podružnici SPD v Rušah. Po prvi svetovni vojni jo je prevzela mariborska podružnica SPD. Nova poljčanska podružnica SPD je v bližini cerkvice sv. Miklavža zgradila novo planinsko kočo, ki so jo odprli 17. avgusta 1930. Poleg tega so na vrhu Boča zgradili lesen razgledni stolp.

Okupator je med drugo svetovno vojno kočo onesposobil, razgledni stolp pa uničil. Planinsko društvo Poljčane je leta 1946 zgradilo nov stolp in začelo obnavljati postojanko, ki so jo ob tem še povišali za eno nadstropje. Novi dom so odprli 13. julija 1952. Leta 1955 so napeljali elektriko, leta 1962 pa namesto lesenega postavili jekleni stolp, ki pa so ga leta 1983 prestavili na sosednji vrh. Dom so temeljito obnovili in posodobili leta 1979. Jeseni 1989 je v domu zazvonil telefon. Cesto iz Poljčan do doma so asfaltirali leta 1999.

Dom je odprt vsak dan z izjemo ponedeljkov. V dveh gostinskih prostorih nudi sto sedežev, v sejni sobi pa 30. V osmih sobah je 15 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 47 ležišč in še sedem pomožnih. Dom se ponaša tudi s certifikatom Družinam prijazna planinska koča.

Na stolp po obširen razgled

Od doma je lep pogled na vrh Boča s telekomunikacijskim stolpom, z 20 metrov visokega razglednega stolpa na vrhu pa je razgled na vse strani. Proti severu in severovzhodu vidimo Dravsko polje, ki ga na zahodu oklepa Pohorje, severovzhodno pa se dvigujejo Slovenske gorice. Na vzhodu najprej opazimo Haloško gričevje in bližnjo Donačko goro ter Macelj, zadaj pa Ravno goro, Ivanščico in Strahinščico ter proti jugovzhodu Medvednico.

Na jugu je obširno Kozjansko gričevje, za njim pa Posavsko hribovje z Bohorjem in Lisco ter Gorjanci, ob dobri vidljivosti pa vidimo tudi vrh Snežnika. Proti zahodu je v bližini Konjiška gora, za njo Paški Kozjak, ob jasnem vremenu pa seže pogled vse do Julijcev in Savinjskih Alp. Severozahodno in severno se razprostirata Pohorje – posebej lepo so vidna južna in vzhodna pobočja – in Rogla.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ