Postojanke - Planinski dom na Brnici

Planinski dom na Brnici
Planinski dom na Brnici leži manj kot 500 metrov visoko, a vseeno nudi čudovit razgled na vse strani. Družinam prijazna planinska koča na severnih pobočjih Posavskega hribovja je tako kot nalašč za nezahteven izlet v vsakem vremenu.

Planinski dom na Brnici (457 m)

Lokacija: Posavsko hribovje

GPS podatki postojanke: 46,22069°N / 15,1992°E

Obratovalni čas
Dom je odprt vsak dan razen ob ponedeljkih od 7. do 20. ure.

Kontaktni podatki
Telefon: 03 570 76 90, 041 715 718

Izhodišča za dostop: Kasaze, Liboje, Petrovče, Celje, Košnica pri Celju, Tremerje, Žalec

Ture v bližini: Hom (1 h), Veliki Slomnik (1 h), Planinski dom na Bukovici (1.30 h), Dom na Šmohorju (2 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,2210007 °N / 15,1992712 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji v naselju Brnica, delu krajevne skupnosti Liboje. Ta ga je tudi začela graditi. Delno zgrajeni dom ter sosednji Dom krajanov (manjša brunarica) in pripadajoče zemljišče je nato brezplačno prenesla na Planinsko društvo Liboje, ki je nadaljevalo z gradnjo. Gostinski del doma so odprli leta 1997.

Dom je odprt vsak dan razen ob ponedeljkih od 7. do 20. ure. Ob nedeljah po naročilu pripravijo tudi kosila. V gostinskem prostoru je na voljo 50 sedežev, na dveh pokritih verandah pa še dodatnih 100. V brunarici ob domu je 15 sedežev, še 100 pa na trati pred domom in brunarico. V štirih sobah nudijo osem postelj, na skupnem ležišču pa 30 ležišč. Dom je imetnik certifikata Družinam prijazna planinska koča.

Zaradi lege na odprti vzpetini je ob domu kljub nizki nadmorski višini mogoče uživati v razgledu na vse strani. Na vzhodu se širi Celjska kotlina, na njenem obrobju pa se dvigajo Tolsti vrh, Ramanca in Resevna ter proti severu Konjiška gora in Boč. V bližini se dviga gozdnati Hom, na južni strani stojita Veliki Slomnik in Kotečnik, za njima pa se vleče veriga gora v severni gorski gubi Posavskega hribovja. Na zahodu je lepo vidna spodnja Savinjska dolina, ki se razteza proti Dobrovljam s Šempetrom, Polzelo in Braslovčami. Vidimo tudi Goro Oljko, Golte in Savinjske Alpe. Na severni strani se od zahoda proti vzhodu dvigujejo pobočja Smrekovca, Pece in Uršlje gore ter Paški Kozjak in za njim Pohorje.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ