Postojanke - Planinski dom na Bukovici

Planinski dom na Bukovici
Lahko dostopna planinska postojanka nad Migojnicami v Savinjski dolini, do katerih je iz Ljubljane manj kot uro vožnje, je lahko razlog več za obisk tega dela Slovenije.

Planinski dom na Bukovici (568 m)

Lokacija: Posavsko hribovje

GPS podatki postojanke: 46,22084°N / 15,16644°E

Obratovalni čas
Dom je odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih od 9. do 18. ure, poleti pa do 20. ure.

Kontaktni podatki
Telefon: 041 223 735
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Migojnice, Zabukovica, Kasaze, Prebold, Šešče pri Preboldu, Hrastnik

Ture v bližini: Planinski dom na Brnici (1 h), Dragov dom na Homu (1.30 h), Gozdnik (2 h), Dom na Šmohorju (2.15 h), Planinski dom na Mrzlici (2.30 h), Kamnik (2.45 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,2209396 °N / 15,1661339 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji na jasi malo pod vrhom Bukovice nad Migojnicami v Savinjski dolini. V bližini je staro leseno zavetišče, ki ga je leta 1975 zgradilo Planinsko društvo Žalec. Novi dom so začeli graditi leta 1985, ko so zgradili spodnje prostore do prve plošče, nato pa se je gradnja zaradi finančnih težav nekoliko zavlekla. Dom so tako slovesno odprli 27. aprila 1991, staro zavetišče pa obdržali kot depandanso doma.

Dom je odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih od 9. do 18. ure, poleti pa do 20. ure. V gostinskem prostoru nudi 30 sedežev, pri mizah pred domom pa še dodatnih 50. Na travniku pred in nad domom so še lesene klopi. Na skupnih ležiščih je prostora za 20 oseb.

Po razgled je vredno stopiti na vrh Bukovice. Od tam proti vzhodu nad Savinjsko dolino vidimo vzpetine severnega dela Posavskega hribovja, v bližini je Zabukovško-Libojska kadunja, kjer so do leta 1966 kopali rjavi premog, za njo pa vidimo Celje in Posavsko hribovje na Kozjanskem ter proti severovzhodu Konjiško goro, Boč in Donačko goro. Na južni strani je v dolini naselje Zabukovica, za njo pa opazimo hrbet Posavskega hribovja od Maliča prek Gozdnika, Mrzlice in Svete planine do Velike planine na jugozahodu. V ospredju so Hom, Kamnik, Golava in Reška planina.

Na zahodni strani se nad Savinjsko dolino dvigajo Dobrovlje, proti severozahodu pa vidimo na obzorju vzhodni del Savinjskih Alp z Ojstrico. Na severni strani je Savinjska dolina s Petrovčami, Žalcem, Šempetrom, Preboldom, Polzelo in drugimi kraji. Za njo se razteza Ponikevska planota z Goro Oljko na levi in Goro na desni, v ozadju pa so Paški Kozjak, Uršlja gora in Pohorje.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ