Postojanke - Planinski dom na Jančah

Planinski dom na Jančah
Janče, priljubljeno izletniško točko v bližini Ljubljane, mnogi obiščejo tudi zaradi gostoljubne, družinam prijazne planinske koče.

Planinski dom na Jančah (792 m)

Lokacija: Posavsko hribovje

GPS podatki postojanke: 46,05222°N / 14,7101°E

Obratovalni čas
Dom je odprt vsak dan od 8. do 22. ure.

Kontaktni podatki
Telefon: 01 36 71 029, 051 201 387
Facebook stran

Izhodišča za dostop: Laze, Besnica, Jevnica, Litija, Lanišče, Veliko Trebeljevo

Ture v bližini: Kucelj (2.45 h), Obolno (3.15 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,0523186 °N / 14,7100925 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji na kopastem Janškem hribu, najvišjem vrhu Janškega hribovja. Leta 1953 je Planinsko društvo Litija v domačiji pri Mahkovcu odprlo planinsko zavetišče, ki ga je leta 1954 premestilo v sosednjo domačijo pri Galetu. Medtem so začeli postopoma graditi pravi planinski dom. 1. maja 1957 so najprej odprli zavetišče, 11. oktobra 1959 pa celotno postojanko. Dom so nato večkrat obnavljali in posodabljali.

Dom je odprt vsak dan od 8. do 22. ure. V dveh gostinskih prostorih nudi 80 sedežev, pri mizah pred domom pa še 150. V šestih sobah je 21 postelj, na skupnem ležišču pa 25 ležišč. Dom se ponaša tudi s certifikatom Družinam prijazna planinska koča.

Odličen razgled le streljaj od Ljubljane

Od doma proti vzhodu vidimo Posavsko hribovje s Kumom, pred njim Ostrež z vasico Polšnik, proti jugovzhodu pa Dolenjsko gričevje, v ozadju Gorjance ter v smeri proti jugu Kočevski Rog, Goteniški Snežnik in Veliki Snežnik. V tej smeri so v bližini vasice Javorje, Pristava in Obolno ter vrh Kuclja, pred njim pa še vas Prežganje s cerkvijo. Proti zahodu je v ospredju Ljubljanska kotlina z Ljubljano, proti jugozahodu Kurešček, Mokrec in Krim, zadaj pa Javorniki in Nanos. Zahodno se za Ljubljansko kotlino dvigajo Polhograjsko hribovje, Šmarna gora in Rašica, zadaj je Škofjeloško pogorje, na obzorju pa Julijci s Triglavom.

Proti severozahodu se nam pogled ustavi na zahodnem grebenu Karavank s Kepo, Golico, Stolom, Vrtačo, Begunjščico in Košuto, pred njim pa Dobrčo, Kriško goro in Storžičem. Na severni strani so Kamniške Alpe, pred njimi Krvavec, Velika planina, Lepenatka, Veliki Rogac, Menina planina in Dobrovlje, povsem v ospredju pa vidimo gore in vrhove Posavskega hribovja severno od Save. To so Murovica, Cicelj, Miklavž, Slivna in proti severozahodu Zasavska sveta gora, Čemšeniška planina, Sveta planina in Mrzlica.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ