Postojanke - Poštarski dom pod Plešivcem

Poštarski dom pod Plešivcem
Vse leto odprt planinski dom je lahko naša vmesna postojanka na poti na Uršljo goro ali k domačiji pisatelja Lovra Kuharja.

Poštarski dom pod Plešivcem (805 m)

Lokacija: Karavanke

GPS podatki postojanke: 46,4963°N / 15,0175°E

Obratovalni čas
Dom je z izjemo torkov stalno odprt.

Kontaktni podatki
Telefon: 02 822 10 55

Izhodišča za dostop:
Cerkev svetega Roka na Seleh, Slovenj Gradec

Ture v bližini: Ivarčko jezero (1 h), domačija pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca in Prežihova bajta - Prežihov muzej (1.30 h), Preški vrh (1.30 h), Uršlja gora (2.30 h), Andrejev dom na Slemenu (3 h), Koča na Naravskih ledinah (3 h), Koča pod Kremžarjevim vrhom (3 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,4961777 °N / 15,0127745 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom pod Plešivcem stoji na Selah, na sončni jasi na robu gozda pod Ravnjakovim vrhom, ki predstavlja vzhodno ramo Uršlje gore ali Plešivca. Prvo, manjšo kočo, so zgradili delavci takratne Okrajne pošte Slovenj Gradec in jo odprli junija 1955. Dve leti pozneje jo je prevzelo novoustanovljeno Planinsko društvo Pošte in Telekoma Maribor, ki je leta 1969 h koči dozidalo velik prostor za restavracijo.

Nad njim so leta 1986 zgradili še prizidek in ga funkcionalno povezali s starim objektom. Povečano in posodobljeno postojanko so odprli ob 30-letnici društva leta 1987 in jo preimenovali v Poštarski dom.

Dom je z izjemo torkov stalno odprt. V treh gostinskih prostorih zagotavlja sto sedežev, pri mizah pred domom pa še 40. V desetih sobah nudi 30 postelj, na skupnem ležišču pa lahko prenočuje osem oseb.

Razgled se zaradi gozda odpira le na vzhodno in severno stran. Na vzhodu vidimo obsežni jugozahodni del Pohorja od Črnega vrha do zadnjih nižjih vrhov proti Dravogradu. Pod njim vidimo del Mislinjske doline in tudi manjši del Slovenj Gradca. Na severni strani je v bližini hribovje Selovec med Mežo in Mislinjo, za njim pa nekoliko višja Črneška gora. Na severovzhodu se dviga Košenjak.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ