Postojanke - Vojkova koča na Nanosu

Vojkova koča na Nanosu
Nanos je znan po oddajniku, ki stoji na Pleši, enem od njegovih vrhov. Tik pod Plešo pa se nahaja tudi Vojkova koča, ki je letošnjega avgusta praznovala 65 let.

Vojkova koča na Nanosu (1240 m)

Lokacija: Notranjska in Primorska

GPS podatki postojanke: 45,77074°N / 14,05379°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, delovni čas pa se po predhodnem dogovoru z oskrbnico tudi prilagodi.

Kontaktni podatki
Telefon: 031 791 002
E-mail: matjaz.kresevic@gmail.com

Izhodišča za dostop: Razdrto, Podnanos, Gradišče pri Vipavi, Podkraj, Hrašče, Lozice

Ture v bližini: Suhi vrh (1.30 h), Furlanovo zavetišče pri Abramu (2 h), Predjamski grad (3 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 45,7720566 °N / 14,0530958 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji na nadmorski višini 1240 metrov tik pod Plešo, enim od vrhov Nanosa, visoke kraške planote, ki se strmo dviga nad Zgornjo Vipavsko dolino. Njeni začetki segajo v leto 1907, ko je ajdovsko-vipavska podružnica Slovenskega planinskega društva ustanovila sklad za gradnjo koče. Leta 1913 je bila ustanovljena vipavska podružnica SPD, ki je prevzela sklad. Ker so bili vanjo včlanjeni tudi postojnski planinci, so sedež sklada preselili v Postojno. Še istega leta so kupili zemljišče za kočo, nato pa je načrte prekrižala prva svetovna vojna, ki je prekinila delo podružnic SPD na tem območju.

Planinske aktivnosti so se nadaljevale po drugi svetovni vojni, ko so ti kraji, ki so bili po prvi priključeni k Italiji, ponovno postali del matične domovine. Takrat je nastalo tudi Planinsko društvo Postojna, ki je uresničilo stare načrte in kočo slovesno odprlo avgusta leta 1949. Poimenovali so jo po narodnem heroju Janku Premrlu-Vojku iz Podnanosa, pred kočo pa še vedno stoji tudi njegov doprsni kip. Leta 1976 so kočo obnovili in dogradili prizidek. Jeseni leta 1990 je bila koča ponovno deležna prenove, tokrat v celoti. Leto pozneje je dobila še telefon.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, delovni čas pa se po predhodnem dogovoru z oskrbnico tudi prilagodi. V dveh gostinskih prostorih je na voljo 82 sedežev, pri mizah pred kočo pa še dodatnih sto. Za prenočevanje so na voljo soba s štirimi posteljami ter skupna ležišča, na katerih je prostora za 48 oseb.

Lep razgled se ponuja z bližnje 1262 metrov visoke Pleše, na kateri stoji tudi oddajnik RTV. Na vzhodni strani se nam odpre pogled na Postojnsko kotlino s Postojno na skrajnem vzhodnem robu in Javornike nad njo. Za njo so vrhovi od Krima do Posavskega hribovja s Kumom ter do Gorjancev in Kočevskega Roga. Na jugovzhodni strani vidimo obsežne snežniške gozdove s Snežnikom, za njimi pa Snježnik, Risnjak in druge vrhove Gorskega Kotarja. Na jugu na prehodu Postojnske kotline v Vipavsko dolino opazimo Razdrto, za njim pa Vremščico in Brkine ter na desni strani Kras in v daljavi Tržaški zaliv.


Na zahodni strani se razprostira kraška planota Nanosa, levo pod njo pa leži Vipavska dolina z Ajdovščino, Vipavskim Križem in Trnovskim gozdom na severni ter planoto Tržaško-Komenskega krasa s Trsteljem na južni strani doline. Na severni strani se nam pogled najprej odpre na obširne gozdove na Hrušici, Nanosu in Trnovskem gozdu, nato pa seže do Julijcev s Triglavom, Karavank in do Kamniško-Savinjskih Alp.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ