Postojanke - Zasavska koča na Prehodavcih

Zasavska koča na Prehodavcih
Razgledna točka nad Dolino Triglavskih jezer v poletni sezoni vabi z gostoljubno planinsko postojanko, v zimski pa z bližnjim zimskim bivakom.

Zasavska koča na Prehodavcih (2071 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,35856°N / 13,79209°E

Obratovalni čas
Koča je junija odprta občasno, julija, avgusta in septembra pa stalno.

Kontaktni podatki
Telefon: 051 614 781

Izhodišča za dostop: Zadnjica, Trenta, Planina Blato, Koča pri Savici

Ture v bližini: Jezero pod Vršacem (10 min), Vodnikov Vršac (1 h), Kanjavec (2 h), Koča pri Triglavskih jezerih (2.15 h), Koča na Doliču (2.30 h), Veliko Špičje (2.30 h), Koča na Planini pri Jezeru (4 h), Vodnikov dom na Velem polju (4 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,3585701 °N / 13,7922945 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji na razgledni vzpetini tik nad prevalom Prehodavci, prek katerega pelje pot iz Trente v Dolino Triglavskih jezer. Sklep o gradnji koče je sprejelo Planinsko društvo Radeče ob svoji ustanovitvi leta 1952. Izbrali so lokacijo, kjer je stala italijanska obmejna stražnica. Z gradnjo so začeli poleti 1953, pri gradnji pa so sodelovala zasavska PD Zagorje, Trbovlje, Hrastnik, Dol pri Hrastniku in Kum Trbovlje. Otvoritev nove postojanke je bila avgusta 1954. Ker so bila za gradnjo zaslužna planinska društva iz Zasavja, so ji dali ime Zasavska koča.

Koča je sčasoma postala premajhna, zato jo je PD Radeče začelo leta 1971 razširjati in prenavljati. Otvoritev razširjene in prenovljene koče, s katero so počastili 80-letnico ustanovitve Slovenskega planinskega društva, je bila 28. julija 1973. Naslednje leto so na bližnji nekdanji italijanski utrdbi postavili leseni bivak, v katerem so skupna ležišča. V letih 1986 in 1987 so kočo adaptirali. Izolirali so fasado in jo obložili z lesom ter obnovili notranjost. Leta 1990 so postavili sončne celice za pridobivanje električne energije.

Koča je junija odprta občasno, julija, avgusta in septembra pa stalno. V gostinskem prostoru je 40 sedežev, v dveh sobah pa 39 postelj. V bližnjem zimskem bivaku je 16 ležišč. Ta je odprt in pripravljen za prenočevanje tudi izven sezone.

Razgled v znamenju Julijcev

Na vzhodni strani se nad Prehodavci dviga Vršac, desno pa je nad dolino planota Hribarice s Kanjavcem, Poprovcem in Vršaki. Na južni strani je zgornji del Doline Triglavskih jezer z Veliko in Malo Zelnarico na levi ter grebenom z Zadnjo Lopo ter Malim in Velikim Špičjem na desni. Na zahodni strani vidimo v bližini severno pobočje vrha Zadnja Lopa, ki pada v Trebiški dol, vrhove, gozdove in planine proti Trenti ter Srebrnjak, Bavški Grintavec in Kaninske gore na drugi strani. Na severnem obzorju se dvigajo vrhovi Mangrta, Jalovca, Mojstrovke, Prisojnika in Razorja, v bližini sta Pihavec in Ozebnik, v ozadju pa opazimo tudi Triglav.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ