Hodili smo - Hanwag Grünten Winter

Hanwag Grünten Winter
14.02.2017 AVTOR: Matej Zalar
Preizkusili smo ročno izdelane čevlje za urbane zimske pustolovščine.

Hanwag Grünten Winter
265 €, Annapurna Way, d.o.o.
www.annapurna.si

Videti so kot gojzarji, s katerimi je ded osvajal dvatisočake še v časih, ko je v Kranjsko Goro vozil vlak. Videti so tudi  kot obutev, s katero bi še zdaj lahko plezali po skalnatih vršacih. In bržkone bi tudi lahko. A podplat razkriva, da so v resnici namenjeni urbanim pustolovščinam.

Hanwag ima bogate izkušnje s šivanjem usnja. Ustanovitelj podjetja, Hans Wagner, se je čevljarske obrti priučil v Münchnu in leta 1921 odprl svojo delavnico v bližnjem kraju Vierkirchen, kjer je sedež podjetja še danes. Zaslovel je po kakovostnem dvojnem šivu med podplatom in zgornjim delom, kar je glavna značilnost Hanwagovih čevljev še danes, ko večina proizvajalcev podplat prilepi. Dvojni šiv seveda krasi tudi ročno izdelane čevlje Grünten Winter.

Grabijo kot brusni papir

Sestavljen podplat je torej na zgornji del čevlja prišit. Debela nit daje čevljem pridih prestiža, Hanwag pa obljublja, da je mogoče podplat tudi zamenjati. Zgornji del je v celoti iz usnja z dodatno toplotno izolacijo. »V celoti « pomeni, da je usnjena tudi podloga, ki je iz zelo mehka, še posebej na jeziku in okoli gležnja.  Tako zlepa ne ožuli, če le nisem pretiraval z zatezanjem vezalk. Te so dolge kar 160 centimetrov. Fiksno so speljane samo skozi tri pare kovinskih zank. To pomeni, da se jezik široko razpre in jih lahko obujemo brez težav tudi brez žlice. Potem si je treba vzeti nekaj časa in vezalke napeljati prek štirih parov kavljev in preko petega na jeziku. Morda nekoliko zamudno, a nadvse prijetno opravilo!

Za dobro toplotno izolacijo s spodnje strani je poskrbljeno z udobnim vložkom iz filca, ki je v petnem predelu zelo čvrst in že sam po sebi dobro oprime stopalo. Zgodba zase je izvrsten podplat IceGrip ZT. Čepi so visoki slabega pol centimetra, bistveno pa je v deseterici čepov IceGrip iz posebne zmesi gume, v katero so vmešani ekstremno fini stekleni delci. Ko jih pobožate, se zdi, kot bi podrsali po izredno finem brusnem papirju.

Gozdna eleganca

Niso lahki, pri številki 42 par tehta okroglih 1.500 gramov. To sem pričakoval, me je pa na začetku presenetil precej tog podplat v pregibu prstov. A po nekaj tisoč korakih se je že unesel, tako da hoja po urejenih mestnih podlagah ni okorna. V senčnih legah, kjer je še bilo nekaj snega in ledu, pa sem lahko preizkusil tudi njegov naravni zimski teren. In tam so res navdušili z izvrstnim oprijemom, tako da že komaj čakam naslednjo zimo.

Na kopnih mestnih ulicah vas bo sicer marsikdo pogledal pisano, a v času, ko bi nekateri svetleče športne copate in preozko trenirko najraje oblekli tudi za poroko in pogreb, so pristni retro čevlji prava poživitev. Dobro so videti tudi v kombinaciji z elegantnim črnim plaščem, še posebej, ko se v mesto odpravite v razmerah, za katere so bili ustvarjena. Morda ne za vse, zagotovo pa so primerni za marsikatero priložnost: kidanje snega, sprehod s psom v mestno kavarno, zabavo po smučanju v gorski koči ali za izlet v Skandinavijo.

Značke:
Ključne besede:
Specifikacije
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ