Izleti - Čez Kum (1220 m) iz Trbovelj v Zidani Most

Čez Kum (1220 m) iz Trbovelj v Zidani Most
16.01.2013 AVTOR: Matej Zalar
Kum je najvišja gora Zasavsko - Posavskega hribovja, zato ga imenujejo kar Zasavski Triglav. Im ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Kum: 1220 m
Zahtevnost: lahka označena pot
Čas vzpona: 3 ure 30 minut
Skupaj: 5 ur 30 minut

Smer poti: Trbovlje-Čebulova dolina-Kum-Škratova dolina-Zidani Most

Zavetišče:
Planinski dom na Kumu
T: 03 562 62 19 in 040 742 119
Odprto: vsak dan, razen ob ponedeljkih

Če ste pri moči:
Pot nekoliko podaljšamo, če se spustimo do Radeč. Sicer pa lahko med potjo proti Zidanemu Mostu oziroma Radečam skočimo do cerkve sv. Marije na Ključevici (1067 m), kamor vodi nezahtevna pot. Do vrha ni več kot deset minut zložne hoje.

Izhodišče: Trbovlje (300 m)
GPS: N 46° 7' 35" / E 15° 2' 10"
V Trbovljah je najbolje parkirati pri železniški postaji. Usmerimo se proti cementarni, a zavijemo levo in se po enosmerni cesti spustimo do parkirišča pri postaji.

Turistične informacije
V 3 krasne
Regionalni center za razvoj
Podvine 36, 1410 Zagorje ob Savi
T: 03 566 05 00
info@v3krasne.si
www.v3krasne.si

Vremenska napoved:
Kum je najvišja gora Zasavsko - Posavskega hribovja, zato ga imenujejo kar Zasavski Triglav. Ime ni iz trte izvito - ne samo, da je Kum odličen razglednik, tudi vzpon je razmeroma zahteven, saj nas iz doline Save čaka kar okoli 1000 metrov višinske razlike. Kum leži prav v bližini središča Slovenije, zato je razgled fantastičen na vse strani Slovenije - vidi se tudi Triglav, cele Kamniško-Savinjske Alpe, in dobršen del vzhodne, zahodne in južne Slovenije.

Dva vrhova, dve cerkvi in en oddajnik
Ker daleč naokoli ni višjega hriba, so na enem od dveh vrhov leta 1961 postavili oddajnik. Pred njim je tam stala cerkev sv. Jošta. Danes je temu svetniku posvečena kapela pod oddajnikom. Na drugem vrhu pa že več stoletij stoji romarska cerkev sv. Neže z dvema zvonikoma. Še danes iz doline Sopote, južno od Kuma, vodi Nežina pot.

Planinski dom na Kumu (1211 m) stoji med obema vrhovoma in je odprt vsak dan, razen ponedeljka. Seveda je Kum dobro obiskan, tudi zato, ker na vrh vodi cesta. Kum je prepreden s pešpotmi, ki na vrh Zasavja vodijo iz Zagorja, Trbovelj, Hrastnika, Zidanega Mosta in Radeč, z južne strani pa iz Podkuma oziroma že omenjene doline Sopote.

Tokrat smo spet izkoristili železniško povezavo. Na Kum smo se vzpeli iz Trbovelj čez Čebulovo dolino, spustili pa smo se v Zidani Most in se na izhodišče vrnili z vlakom. Seveda je najbolj elegantno, če se po železni cesti pripeljemo tudi na izhodišče: obe pešpoti se namreč začneta na železniških postajah. Na Kum smo se povzpeli na sončno soboto, tik preden ga je pobelil sneg.

Po Čebulovi dolini
Od železniške postaje v Trbovljah se po stopnicah vzpnemo na most in prečkamo Savo, potem pa še magistralko ob reki. Na drugi strani mostu se cesta vzpne na Dobovec in naprej do vrha Kuma. Po ostrem ovinku levo ji sledimo še kakšnih sto metrov in pri planinskih smerokazih zavijemo desno navzgor ob pobočju - križišče je dobro vidno in označeno s planinskimi smerokazi. Izberemo torej nekoliko daljšo pešpot čez Čebulovo dolino, saj v smeri čez Dobovec pešpot poteka po cesti.

Za enega človeka široka steza se precej strmo vzpenja ob pobočju in čez dobre pol ure pridemo V Dol. Čez travnik se mimo dveh kozolcev napotimo do kmetije Dolinšek in desno od nje pridemo spet na kolovz, ki pripelje na začetek Čebulove doline. Po travniku se dvigamo do kapelice s kipom nadangela Mihaela in malo naprej pridemo do kozolca. Tam stopimo na makadam, smerokazi nas usmerijo desno, a le za nekaj deset metrov, ko cesto zapustimo in zavijemo levo čez travnik. Čez čas malo nižje na levi opazimo makadamsko cesto, ki se ji potem tudi priključimo. Po njej že kmalu pridemo do razpotja, kjer nas smeorkazi usmerijo levo.

Zdaj se zlagoma vzpenjamo po kolovozu, v senci dreves. Levo med debli opazimo lovsko opazovalnico. Na desni strani (zahodno) je sleme Kozlove gore, na levi (vzhodno) pa Vodena peč. Po nekaj minutah hoje pridemo na konec Čebulove doline, kjer je pri križu razpotje več poti - ta kraj menujejo Počivalnice (911 m). Za križem zavijemo levo in potem takoj desno na ožjo pot, kjer pridemo do novega razpotja - levo smerokaz usmerja proti Lontovžu (tam je smučišče), desno nadaljujemo proti Kumu.

Ožja, bolj skalovita pot se strmeje vzpne do naslednjega razpotja, kjer so nekoč menda kuhali oglje - ta kraj se imenuje Kopišče na Kalu. Držimo se desno in med drevesi kmalu zagledamo oddajnik, potem pa pridemo na makadamsko cesto, ki vodi na vrh. Pot lahko nekoliko skrajšamo, če pri razpelu zavijemo desno in se vzpnemo naravnost čez travnik.

V Zidani most po Škratovi dolini
Proti Zidanemu Mostu in Radečam zavijemo desno tik pod domom. Najprej se skozi gozd spustimo precej strmo, ko pridemo na odprto, pa nadaljujemo po kolovozu in mimo domačije Podlesnik. Ožja pot zavije rahlo v levo in kmalu smo na kolovozu, ki vodi južno od vrha Ključevice (1067 m) s cerkvijo sv. Marije (lahko skočimo na vrh, ni več kot deset minut hoje).

Kasneje pešpot skrene s ceste desno (planinski smerokaz za Zidani Most) in se nekoliko strmeje spusti v Čimerno, kjer se pri domačiji Kovaček začne Škratova dolina. Najprej se spuščamo po razmeroma položnem terenu. Po poldrugem kilometru pridemo na kolovoz, potem pa nas smerokaz usmeri desno, na gozdarsko vlako. Suhi graben je v nadaljevanju urezal ozko in izjenno strmo grapo, po kateri se spuščamo po ozki poti in potok večkrat prečkamo, na poti pa sta tudi dva razrušena mlina. Kar na lepem med drevesi zagledamo strugo Save, kjer nas čaka zanimivo presenečenje.

Cicka
To je ljubkovalno ime za ročno žičnico. Cicko z vitlom potegnemo na breg in se z njo prepeljemo čez Savo - alternative ni, razen mostu v bližini Radeč ali v Hrastniku. Zato le pogumno! Uspe tudi eni osebi s psom - čeprav se mrcina čudnega prevoznega sredstva seveda boji.

Na drugi strani reke prečkamo železnico in se napotimo desno. Do Zidanega Mosta nas loči še kilometer po asfaltirani cesti.

Skupaj dolžina: 17,37 km
Skupaj višinskih metrov: 1018 m
Skupaj spustov: 1022 m
Maksimalna višina: 1204 m
Minimalna višina: 207 m
Skupaj čas: 04:46:48

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ