Postojanke - Koča na Kopitniku

Koča na Kopitniku
Po razgled na dolino reke Savinje se lahko odpravimo na Kopitnik.

Koča na Kopitniku (865 m)

Lokacija: Posavsko hribovje

GPS podatki postojanke: 46,11401°N / 15,17281°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon: 031 268 971

Izhodišča za dostop: Rimske Toplice, Širje, Planinski dom v Gorah, Zidani Most, Hrastnik, Dol pri Hrastniku

Ture v bližini: Kopitnik (15 min), Planinski dom v Gorah (1 h), Planinski dom na Kalu (3 h), Mrzlica (3.45 h), Planinski dom na Mrzlici (3.45 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,1140099 °N / 15,1726561 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji nad manjšo kotlinico na jasi temena Kopitnika, ki se nagiba proti vzhodu oziroma Savinji. Njeni začetki segajo v leto 1953, ko je bilo ustanovljeno Planinsko društvo Rimske Toplice. To je namreč takoj po svoji ustanovitvi sklenilo, da bo na Kopitniku uredilo planinsko postojanko. Leta 1955 jim je občina Hrastnik v ta namen dala v najem Trbežnikovo domačijo, a so v njeni glavni stavbi še živeli stanovalci, zato so planinci prvo zavetišče uredili v manjši stavbi poleg domačije.

Ko se je glavna stavba leta 1958 izpraznila, so zavetišče preselili tja. Zgradbo so ves čas postopno obnavljali, po letu 1970 pa so se obnove lotili še posebej zagnano. Tako so v petih letih postojanko tako rekoč zgradili na novo, nepremičnine odkupili ter uredili okolico in ostale zadeve za nemoteno obratovanje. V letih 1990 in 1991 so podrli staro manjšo kočo zraven glavnega poslopja in na njenem mestu sezidali gospodarsko poslopje. Od leta 1992 je koča priključena na javno vodovodno omrežje.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih. Odprejo jo ob 10. uri, zaprejo pa v nedeljo ob 18. uri. V treh gostinskih prostorih nudi 120 sedežev, zelo veliko pa jih je tudi pri mizah pred kočo, kjer lahko sedi sto oseb. V šestih sobah je 24 postelj, skupnih ležišč pa ni.

Po razgled na Kopitnik

Z jase pri koči vidimo proti vzhodu dolino Savinje proti Laškemu in severno obrobje Posavskega hribovja proti Celjski kotlini s Tolstim vrhom. Na severni strani sta vidna Šmohor in Malič, na obzorju pa se kaže Pohorje. Če se povzpnemo na 15 minut oddaljen skalni vrh Kopitnika, pod seboj vidimo dolino Savinje proti Zidanemu Mostu in nad njo Veliko Kozje. Proti vzhodu in jugovzhodu nam pogled seže vse do Medvednice in Gorjancev, na zahodu pa je lepo viden Kum.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ