Postojanke - Planinski dom v Gorah

Planinski dom v Gorah
Planinski dom v Gorah v Posavskem hribovju spada med tiste planinske postojanke, ki jih lahko udobno obiščemo tudi v deževnih dneh.

Planinski dom v Gorah (762 m)

Lokacija: Posavsko hribovje

GPS podatki postojanke: 46,11492°N / 15,13841°E

Obratovalni čas
Dom je z izjemo ponedeljkov stalno odprt.

Kontaktni podatki
Telefon: 03 564 81 00, 040 648 100
Facebook

Izhodišča za dostop: Hrastnik, Krnice, Širje, Rimske Toplice, Zidani Most

Ture v bližini: Kopitnik (1 h), Planinski rudarski dom na Kalu (3 h), Mrzlica (3.45 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,1147766 °N / 15,1386213 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom v Gorah se nahaja na nadmorski višini 762 metrov na gorskem slemenu Gore, ki se razteza med dolinama potoka Boben na zahodu in reke Savinje na vzhodu. Južna pobočja se strmo dvigajo nad Savo, severna pa se bolj blago spuščajo proti cesti Hrastnik – Rimske Toplice. Ime »Gore« ima tudi razložena hribovska vas, ki stoji na severnem pobočju slemena malo pod domom. Tik nad domom je vrh s cerkvico Sv. Jurija iz 15. Stoletja, ki je tudi spomeniško zaščitena.

Prvo planinsko zavetišče v Gorah je Planinsko društvo Dol pri Hrastniku uredilo leta 1953. Prostor so našli kar v mežnariji pod cerkvijo, vendar pa je bila to le začasna rešitev. Tako so dve leti pozneje začeli graditi dom, v katerem so najprej odprli zavetišče, leta 1961 pa so ga popolnoma dokončali in slovesno odprli. Leta 1980 so dom adaptirali in povečali ter v njem uredili tudi prostore planinskega društva. Zaradi ugodne sončne lege doma so deset let pozneje namestili še sončne kolektorje, s katerimi si pomagajo pri segrevanju vode. Od leta 1993 je v bližini doma športni center, v katerem je mogoče igrati rokomet, košarko in tenis ter balinati.

Dom je z izjemo ponedeljkov stalno odprt. V treh gostinskih prostorih ponuja 150 sedežev, še 40 pa jih je na terasi. V devetih sobah je na voljo 27 postelj, v treh skupnih spalnicah pa še 33. V zimskem času v bližini doma obratuje tudi manjša smučarska vlečnica.

Razgled proti vzhodu je v znamenju bližnjega zahodnega pobočja Kopitnika, proti jugovzhodu pa vidimo dolino Save proti Zidanemu Mostu in Radečam. Levo nad dolino je Čelovnik, desno Brunk s cerkvijo, nato pa nam pogled seže vse do Medvednice in Gorjancev. Na južni strani se nad Savo vleče greben od Zidanega Mosta proti Kumu. Od zahoda proti severu so v ospredju gore in vrhovi Posavskega hribovja: Čemšeniška planina, Sveta planina, Mrzlica, Kal, Gozdnik in Šmohor. Za njimi vidimo tudi Kamniške Alpe z Raduho, Peco, Uršljo goro in Pohorjem.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ